Napunk

Napunk newsfilter: Orbánék all int mondtak egy lehetséges mutyizós szövetségre

Kép: Danglár
Kép: Danglár

1. Recesszióban a magyar gazdaság, bár a kormány szerint minden a legjobb úton halad. 2. Rombolja a szlovák–magyar kapcsolatokat Szijjártóék beavatkozása a szlovákiai választásba.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.

1. Recesszióban a magyar gazdaság, bár a kormány szerint minden a legjobb úton halad

A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy a magyar gazdaság teljesítménye egymást követően a negyedik negyedévben csökkent. A szakemberek szerint már két negatív eredményű negyedév után kijelenthető, hogy recesszióban van a gazdaság, most ennek a dupláját láthatjuk.

Az ország GDP-je a második negyedévben 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal alakult rosszabbul – tudatta a KSH. Ahogy a HVG írja, 2020 vége, tehát a koronavírus okozta válság óta nem érkezett ilyen gyenge adat.

A KSH közleményében az áll, hogy a csökkenéshez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, a raktározás és a kereskedelem járultak hozzá. A csökkenést azonban mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye, ahogy a szolgáltatások területén a humánegészségügyi és szociális ellátás.

visszaesésnek több oka is van: Első helyen az embereket közvetlenül érintő inflációt lehet említeni, hiszen az áremelkedésnek köszönhetően csökken a vásárlóerejük, de az életszínvonaluk is. A kiskereskedelem ebből következő csökkenése mutatkozik meg a rossz eredményekben.

A kormány számos beruházást leállított forrás hiányában, ami egy olyan gazdaságban, ahol az állam erősen befolyásolja a piaci viszonyokat, még inkább hatással lesz a gazdaság teljesítményére.

De a szakértők a csökkenés okai közé sorolják a tavalyi rossz mezőgazdasági eredményeket, vagy például az energiaipar működésének gyengeségét is.

A kormány persze nem esik ki a szerepéből, az okokat csakis az országon kívül látja, és a csökkenést nem csökkenésnek, hanem mérséklődésnek nevezi. A hagyományos békepárti okok a következők:

Az orosz–ukrán háború, a brüsszeli szankciók, a kedvezőtlen külső környezet és az Európai Bizottság a hazánknak járó források visszatartása miatt.

Érvelésük szerint nincs ok a pánikra, hiszen több mutató is pozitív. „A foglalkoztatottság továbbra is rekordszinten, a munkanélküliségi ráta az egyik legkedvezőbb az Európai Unióban, a mezőgazdaság és a külkereskedelem teljesítménye erős, az inflációt csökkenő pályára állítottuk” – írta közleményében a pénzügyminisztérium.

Arra mondjuk nem tértek ki, hogy miért a negatív eredmény, ha ezek a mutatók – a mezőgazdaságot leszámítva – az elmúlt háromnegyed évben is pozitívak voltak. Illetve hogy az eurozóna miért nőtt mindeközben 0,3 százalékot az előző negyedévhez képest, miközben az EU egésze stagnált. Ahogy azt sem szokták elmagyarázni, hogy a hasonlóan háborús-szankciós helyzetben lévő környező országokban miért kisebb az infláció.

Csak reménykedni lehet benne, hogy végül a pénzügyminisztériumnak igaza lesz, és nem süllyedünk vissza a kádárizmusba, amikor is a hidegháborúban sok furcsa dolgot hallhattunk.

Abban az időben még hasonló mondatok hangoztak el, mint amit Kim Dzsongun írt Vlagyimir Putyinnak: „Országaink teljes mértékben bizonyítják legyőzhetetlenségüket és erejüket az imperialisták önkényes uralmának szétzúzásáért folytatott harcban”.

Akkor még ráadásul szokás volt átírni a történelemkönyveket is, Sztálin-szobrokat állítottak, és a gazdaság

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Euróövezet

Gazdaság

Napunk newsfilter

Ravasz Ábel

SaS

Szijjártó Péter

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak