Napunk

Napunk newsfilter: Amit Szijjártó liberális összeesküvésnek mond, az gazemberek elszámoltatása

Robert Kaliňák és Tibor Gašpar egy tavaszi kampányeseményen. Fotó - Tibor Gašpar / Facebook
Robert Kaliňák és Tibor Gašpar egy tavaszi kampányeseményen. Fotó – Tibor Gašpar / Facebook

1. Újabb eljárás indult Donald Trump ellen, aki nagyjából ugyanazt mondja, mint Fico. 2. A bejutásra esélytelen kispártoknak csak a szánni való marakodás maradt.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.

1. Újabb eljárás indult Donald Trump ellen, aki nagyjából ugyanazt mondja, mint Fico

Elfogatóparancsot adtak ki Georgia államban Donald Trump ellen, aki immár a negyedik vádemeléssel néz szembe. A vádirat szerint Trump egy bűnszervezetet vezetett azzal a céllal, hogy Georgiában 2020-ban elcsalják a választást.

Trump ellen már két szövetségi és egy New York állambeli eljárás is indult: vádolják egy pornószínésznő megvesztegetésével, titkosított iratok nem megfelelő kezelésével, és azzal is, hogy beavatkozott a 2020-as elnökválasztásba, majd amikor nem ismerte el a vereségét, személyes felelőssége volt abban, hogy a hívei megrohamozták a Capitoliumot. A zavargásnak halálos áldozatai is voltak.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter többek között ezeket az eljárásokat is a liberális mainstreammel szembehelyezkedő politikusok elleni hajtóvadászatnak nevezte hétvégén annak kapcsán, hogy pénteken ismét őrizetbe vették Szlovákiában Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányt, aki a Smer választási listáján a 9. helyen szerepel, és aki ellen egy másik eljárás is folyik: a vád szerint Norbert Bödörrel bűnszervezetként irányították a rendőrséget a Fico-kormány alatt.

Donald Trumpot korábban Andrej Babišhoz szokták hasonlítani amiatt, hogy mindketten az elit milliárdos tagjaként tudták magukat elitellenesnek beállítani. Orbán Viktort is nevezték már Trump előtti Trumpnak. Trump közép-európai megfelelője azonban most leginkább Robert Fico, aki ellen szintén indult már eljárás, igaz, azt Maroš Žilinka főügyész 363-as csodafegyvere leállította.

Tibor Gašpar és Robert Kaliňák ellen azonban továbbra is eljárások folynak, Fico körül évek óta szorul a hurok, de eddig sikerült kibújnia belőle. Fico természetesen óriási patáliát csap minden egyes eljárás körül, amit a közeli szövetségesei és a lazábban hozzá köthető üzletemberek, illetve volt állami funkcionáriusok ellen indul, a hívei pedig valószínűleg ugyanúgy látják „kilógni a lólábat”, mint a szemfüles magyar külügyi államtitkár, Menczer Tamás.

Amerikában Donald Trump hívei is egyértelműen a liberális ármány áldozatának látják Trumpot, akinek egyelőre csak használnak az ellene indított eljárások: a média kitüntetett figyelemmel követi őt, a hívei pedig még több pénzt küldenek neki.

Trump azért is tud rájátszani az áldozat szerepére, mert

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Demokrati

Donald Trump

Híd

Modrí

Napunk newsfilter

Robert Fico

Szijjártó Péter

Szövetség

Tibor Gašpar

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak