Napunk

Nem örülnek a civilek a Soros-féle Nyílt Társadom Alapítvány távozásának, de nem is lepte meg őket a hír

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

A korábbi hírekkel ellentétben a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok mégsem tervezik, hogy kivonulnak az EU-ból. Azonban jelentősen átszervezik a működésüket, és megszüntetik a unión belüli tevékenységük nagy részét. Összefoglaltuk, hogyan reagáltak a magyarországi és szlovákiai szervezetek a hírre.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Cikkünk frissül.

Hétfőn a Szabad Európa írta meg elsőként, hogy a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) szinte teljesen kivonulnak az Európai Unióból. A magyarországi szervezetek a portál szerint a múlt pénteken egy levélből tudták meg, hogy az OSF igazgatótanácsa úgy döntött, lényegében megszüntetik tevékenységüket az Európai Unióban, a világ más részeire helyezik át forrásaikat.

„A döntés azon a meggyőződésen alapul, hogy az uniós intézmények és kormányok már most jelentős forrásokat fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a pluralizmus védelmére. A jövőben eltávolodunk az európai belügyeket érintő ügyektől, és Európára csak a globális kérdésekben betöltött szerepével összefüggésben összpontosítunk majd.” – idéz a levélből a 444.hu, melyhez az szintén eljutott.

Később azonban kiderült, hogy még sincs szó távozásról, „csupán” átszervezésről, ami azonban így is jelentős változásokkal és leépítésekkel jár majd. Alissa Sadler, az OSF szóvivője a HVG-nek azt írta, hogy továbbra is támogatni fogják Európa-szerte a civil szervezeteket, és fenntartják az európai roma közösségeknek folyósított támogatásaikat. Támogatni fogják az emberi jogokat, a demokráciát és az elszámoltatható kormányzást is, erre azonban főleg Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban és a Nyugat-Balkánon koncentrálnak majd. Sadler azt is megerősítette a lapnak, hogy a szervezet megválik a munkavállalói negyven százalékától.

Vegyes reakciók Magyarországon

A Nyílt Társadalom Alapítványok honlapján 90 olyan magyarországi civil szervezet szerepel, melyek különböző összegű támogatásban részesültek 2016 és 2021 között. Szlovákiában ez a szám 43.

Az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai igazgatója, L. Ritók Nóra arról beszélt a HVG-nek, hogy partnerségük a Soros-alapítványokkal korántsem csak abban merült ki, hogy pénzt kapnak tőlük. Ha az OSF kivonul, azzal Ritók szerint elveszik a hálózati tudásmegosztás is.

Mester Zoltán, a pécsi Emberség Erejével Alapítvány kommunikációs vezetője azt mondta a HVG-nek, hogy Magyarországon megfogyatkoznak azok a lehetőségek, amelyek a kormányzati kontrollt nélkülöző pénzügyi támogatást jelentenek a civileknek. Mester az OSF-ben dolgozó szakemberek elvesztését nevezte a legfájóbb veszteségnek.

Bodoky Tamás az, Átlátszó főszerkesztője

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Soros György

Szlovákia

Transparency International Slovensko

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak