Napunk

A kisebb pártok nem terveznek visszalépni, egyelőre a nagyok sem várnak el tőlük ilyesmit. Kivétel a Szövetség

Mikuláš Dzurinda és Sólymos László. Fotó - TASR
Mikuláš Dzurinda és Sólymos László. Fotó – TASR

Több kisebb pártra is egyre nagyobb nyomás nehezedik, egyelőre azonban nem látszik, hogy bármelyik is visszalépne az őszi előrehozott választásoktól. A legerősebb felhívás épp a Szövetséget vezető Forró Krisztiántól érkezett egy hétvégi vitaműsorban.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Az elmúlt napokban egyre nagyobb nyomás nehezedik az öt százalék alatti támogatottsággal rendelkező jobbközép pártok, a Demokrati, a Modrí–Híd, valamint a Magyar Fórum vezetőire, hogy lépjenek vissza a választásoktól, nehogy elvesszenek a nyugatbarát választók szavazatai.

A Denník N összeállítása szerint egyelőre többé-kevésbé azt kommunikálják, hogy nem terveznek ilyesmit. Kivételnek egyedül a választásokon négy társával a Demokrati listáján induló Jablko-elnök, Lucia Ďuriš Nicholsonová tekinthető. Az EP-képviselő a SME-nek beszélt arról, hogy szembe kell majd nézniük a helyzettel, ha nem indulnak növekedésnek a Demokrati számai. Az erre vonatkozó határidőt szeptember 10-ében jelölte meg.

Elsőként a Szövetség szólított fel

Némileg meglepő módon elsőként nem valamelyik az ötszázalékos bejutási küszöb fölött elhelyezkedő párt szólította fel visszalépésre a gyengébb konkurenciát, hanem a Szövetséget vezető Forró Krisztián tett így a közmédia hétvégi vitaműsorában.

Az RTVS Sobotné dialógy című műsorának vendégei a Modrí–Híd listáját vezető Mikuláš Dzurinda egykori miniszterelnök, a Szövetséget vezető Forró Krisztián és Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke voltak. A meghívott politikusok nem kímélték egymást. Forró „gorillázott”, Dzurinda a Fidesz ötödik hadoszlopának nevezte a Szövetséget.

A beszélgetés végén a három politikus megkapta azt a kérdést, hogy fontolgatják-e azt, hogy nem indulnak el a szeptemberi parlamenti választáson, mivel egyik meghívott pártelnök pártja sincs a bejutást jelentő öt százalék közelében a közvélemény-kutatások szerint.

Simon Zsolt kifejtette, nem lépnek vissza, mivel ők a többséget és a kisebbséget kötik össze, visszalépésükkel pedig csak olyan lehetősége maradna a szlovákiai magyar választónak, amelyik Robert Fico mellett áll.

Mikuláš Dzurinda elmondta, hogy annak idején elérték, hogy Szlovákia az Európai Unió tagja legyen. Most az az álma, hogy több európaiság legyen Szlovákiában. Jelenleg az országban csak az árak európaiak, minden más nagyon messze van Európától. E célok eléréséért indulnak el a parlamenti választáson.

Forró Krisztián somorjai kampányestje. Fotó – Forró Krisztián FB-oldala

Forró Krisztián ezt követően arról beszélt, hogy a szlovákiai magyarok az ország lakosságának a 8,5 százalékát teszik ki, ezért az ötszázalékos bejutási küszöb nem kellene, hogy gondot jelentsen a pártnak. A Szövetség elnöke egyben felszólította Dzurindát, hogy lépjen vissza a KDH javára, Simont pedig, hogy a Szövetség javára tegye meg ugyanezt.

Azért is hatott meglepően a felszólítás, mivel hosszú távon a Szövetség sem képes elérni a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos támogatottságot. A legutóbbi Ipsos-felmérésben mindössze 2,2 százalékot, a Focusnál 4 százalékot, az AKO-nál pedig 2,2 százalékot ért el a párt.

Ehhez képest a Modrí–Híd jelenleg két százalék alatt áll az említett ügynökségeknél, a Magyar Fórum pedig egy százalék környékén mozog. Az esetleges visszalépés kapcsán szintén emlegetett Demokrati 2–4 százalék közötti támogatottsággal rendelkezik a legfrissebb mérések szerint.

2002-ben éppen Dzurinda javára léptek vissza

Mikuláš Dzurinda a Postojnak adott interjújában is elismételte, hogy nem tervez visszalépni a választásoktól. A lap munkatársa felhívta a figyelmét, hogy 2002-ben éppen az általa vezetett SDKÚ javára lépett vissza a választásoktól Ľudovít Kaník és pártja, a DS. Megállapodásuk révén Kaník később a második Dzurinda-kormány tagja lett. Pártja néhány évvel később, 2006-ban egyesült az SDKÚ-val.

Dzurinda ezzel kapcsolatban elmondta, hogy részletekre már nem emlékszik, de felidézte, hogy akkoriban a DS nem volt olyan nyomásnak kitéve  a média részéről, mint most az ő pártja.

Mikuláš Dzurinda és Ľudovít Kaník, miután a DS visszalépett a 2002-es választásoktól. Fotó – TASR

A Demokrati

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Demokrati

Híd

KDH

Magyar Fórum

Modrí

Progresívne Slovensko

SaS

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak