Napunk

Napunk newsfilter: A Fidesz már nyíltan segíti a Smer kampányát

Robert Fico és Szijjártó Péter. Fotó - FB/Robert Fico
Robert Fico és Szijjártó Péter. Fotó – FB/Robert Fico

1. A smeresek ismét a rendőrségen fényképezkedtek. 2. A NER nagyon számít Fico győzelmére.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.

1. A smeresek ismét a rendőrségen fényképezkedtek

A Smer politikusai igen intenzív kampányt folytatnak még a többiekhez képest is, egy dologban azonban mindenki mástól különböznek. Nincs ugyanis még egy olyan párt Szlovákiában, ahol a jelöltlistát vezető politikusok ilyen gyakran posztolnának börtönkontentet.

A hétvégén épp Tibor Gašpar volt országos rendőrfőnök szabadulását ünnepelte fülig érő vigyorral Robert Kaliňák volt belügyminiszter és Marek Para ügyvéd. Az efféle képekről a Martin Scorsese által rendezett Nagymenők című film egyik jelenete juthat eszünkbe, mikor a bíróságról kisétáló fiatal Henry Hillt a teljes banda várja az ajtóban, a Robert De Niro által alakított Jimmy pedig elmondja neki a legfontosabb szabályt: „Sohase köpd be a barátaidat, és mindig tartsd a pofádat.”

A hazug embert hamarabb utolérik… A szabadulást ünneplendő, a Smer gyorsan tartott is sajtótájékoztatót vasárnap délben, de azon annyi „alternatív tény” hangzott el, hogy Hamran István rendőrfőkapitány hétfőn kénytelen volt nyilvánosan reagálni.

Hamran első körben felszólította a politikai pártokat, hogy ne rángassák bele a rendőrséget a választási kampányba, majd tételesen cáfolta Fico és Gašpar valótlan állításait. Elmondta például, hogy Gašpar őrizetbe vételét eredetileg reggel hétre, nem hajnali négyre tervezték. Csakhogy a másik gyanúsított, Roman Stahl elmozdult a lakóhelyéről, ezért a többieket is elvitték.

Hamran szerint Fico hazudott, mikor azt mondta, hogy a NAKA összes nyomozóját hazarendelték a nyaralásokról – a rendőrfőnök szerint van, aki még most is a hasát sütteti, ez pedig leellenőrizhető az elektronikus rendszerben.

Hamran sejti, miért ideges Fico. A rendőrfőnök nyilvánosságra hozta egy hangfelvétel átiratát is, ami a sejtése szerint kicsaphatta a biztosítékot bizonyos politikusoknál. Ezen Roman Stahl exrendőr beszél arról, hogy egy bizonyos tanú vagy együttműködik, és akkor jól megfizetik, vagy nem működik együtt, és őrizetbe kerül. Hamran szerint ez a felvétel a bizonyítékok között van, és emiatt kérte a nyomozó Stahl előzetes letartóztatását.

A leiratból kiderül az is, hogy a Stahl mögött állók tíz milliós nagyságrendű összeget tettek félre arra, hogy az ügyek alakulását befolyásolják. Ha a megszólított személy nem lenne hajlandó együttműködni, akkor a bizonyíték szerint ügyészek, újságírók állnak készenlétben, hogy lejárassák.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hamran István

Napunk newsfilter

NER

Rendőrség

Robert Fico

Smer

Szijjártó Péter

Tibor Gašpar

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak