Napunk

Minden, amit tudni kell a választói igazolvány kérvényezéséről (kérdések és válaszok)

Forrás – Unsplash.com
Forrás – Unsplash.com

Ha választói igazolvánnyal akar szavazni, jól őrizze meg, mert ha elveszíti, nem tud szavazni.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A parlamenti választásokon nem csak azon a településen adhatjuk le a szavazatunkat, ahol az állandó lakóhelyünk van. Ehhez azonban választói igazolványra van szükségünk, melynek kiadását azon község vagy város önkormányzatánál kell kérvényezni, ahol az állandó lakóhelyünk van bejegyezve.

A választói igazolványokat augusztus 16-tól, azaz e hét szerdától kezdik meg kiadni az önkormányzatok azon választóknak, akik a választások napján nem otthon lesznek, hanem az ország valamilyen másik részén. Az igazolványokat kiválthatjuk személyesen a községi/városi hivatalban vagy a hivatal elküldi nekünk postán.

A választói igazolványok adta lehetőséget több tízezer választópolgár veszi igénybe, akik nem az állandó lakóhelyük településein élnek és dolgoznak. A 2020-as parlamenti választások előtt 130 194 választói igazolványt adtak ki.

A Denník N összeszedte a választói igazolványokat érintő leggyakoribb kérdéseket és válaszokat:

A választások napján, szeptember 30-án nem leszek otthon, hanem kirándulni fogok valahol az országban. Szavazhatok más helyen is, mint azon a településen, ahol az  állandó lakóhelyem található?

Igen, más szavazókörzetben is szavazhatunk, mint amelybe be vagyunk jegyezve a szavazók jegyzékében, de ehhez kell, hogy nálunk legyen a választói igazolvány. Az igazolványt a településünk önkormányzatánál szükséges kérvényezni még a választások napja előtt. „A település a választó kérelmére kiadja a választói igazolványt, és kihúzza őt a választók jegyzékéből, megjegyezve a választói igazolvány kiadását“ – magyarázza a belügyminisztérium.

Pozsonyban élek és dolgozom, az állandó lakóhelyem viszont még mindig a szüleim komáromi címére van bejegyezve. Kérvényezhetem a választói igazolványt?

Igen, a parlamenti választáson a választói igazolvánnyal bármelyik szavazóhelyiségben leadhatjuk a szavazatunkat, tehát azon a településen is, ahol nincs állandó lakóhelyünk. Viszont, ha nincs választói igazolványunk, akkor csak az állandó lakóhelyünkön tudunk választani.

Meddig kérvényezhetem a választói igazolvány kiadását?

A választói igazolványt háromféleképpen kérvényezhetjük – személyesen, írásban vagy elektronikusan. Személyesen a községi/városi hivatalban vehetjük át az ügyfélfogadási idő alatt, ahol azonnal kézbe kapjuk. Miután ez megtörtént, fontos, hogy meggyőződjünk az adataink helyességéről (főleg akkor, ha nevet vagy címet változtattunk). Írásban vagy elektronikusan szeptember 8-ig kérvényezhetjük – az adott település weboldalán fel kell, hogy legyen tüntetve egy e-mail- vagy egy kézbesítési cím, amelyre elküldjük a választói igazolvány kiadásának kérvényét.

Fotó N – Tomáš Benedikovič

Elektronikus úton kérvényeztem a választói igazolványt, meddig kell kézbesítenie a postának?

A település legkésőbb a kérvény kézbesítését követően három munkanapon belül köteles elküldeni, tehát legkésőbb szeptember 13-ig. A kézbesítés időtartama postai úton elhúzódhat.

Nem érkeztem szeptember 8-ig elküldeni a kérvényt, de részt szeretnék venni a választásokon. Mit kell tennem?

Szeptember 29-ig, tehát a választások előtti utolsó napig, személyesen még kiválhatjuk a választói igazolványt a községi/városi hivatalban 12.00 óráig.

Mi mindent kell tartalmaznia a kérvénynek?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Parlament

Szlovákia

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak