Napunk

Soros György Nyílt Társadalom Alapítványai lényegében megszüntetik a tevékenységüket az EU-ban

Soros György. Fotó - TASR/AP
Soros György. Fotó – TASR/AP

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) szinte teljesen kivonulnak az Európai Unióból – értesült a Szabad Európa. A portál erről egy a birtokába került, múlt pénteken az alapítványok támogatásából részesülő magyarországi szervezeteknek kiküldött levél nyomán számol be.

A szervezet három munkatársa által szétküldött e-mailekben az OSF igazgatótanácsának legutóbbi döntéséről értesítik a magyarországi partnerszervezeteket: lényegében megszüntetik tevékenységüket az Európai Unióban, a világ más részeire helyezik át forrásaikat. Az OSF indoklása szerint az alapítványok vezetése „radikális stratégiai irányváltásról döntött” annak érdekében, hogy a szervezet forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni.

„A döntés azon a meggyőződésen alapul, hogy az uniós intézmények és kormányok már most jelentős forrásokat fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a pluralizmus védelmére. A jövőben eltávolodunk az európai belügyeket érintő ügyektől, és Európára csak a globális kérdésekben betöltött szerepével összefüggésben összpontosítunk majd. A jövőbeli lehetőségek, az Európán belüli tevékenységünk, ettől fogva korlátozottak lesznek. Ez egy nehéz döntés volt, mert az OSF vezetése büszke arra, amit fennállása során elért Európában. A döntés nem a múltban elvégzett munka eredményét tükrözi, hanem stratégiai megfontolás eredménye” – idéz a levélből a 444.hu, melyhez az szintén eljutott.

A lap megkeresésére az alapítványok szóvivője, Alissa Sadler azt válaszolta, hogy az európai tevékenység újrakalibrálása része a szervezetek globális újraszervezésének. Hozzátette: OSF teljes működését felülvizsgálják és újratervezik, ideértve a demokrácia, az emberi jogok és a klímavédelem területeit is.

„Továbbra is támogatunk civil szervezeteket Európa-szerte, beleértve az unió külpolitikájával foglalkozó csoportokat, és az európai roma közösséget; támogatni fogjuk az emberi jogokat, a demokráciát és az elszámoltatható kormányzást a régióban, különösen Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban és a Nyugat-Balkánon nemzeti alapítványaink munkáján keresztül” – fogalmazott a szóvivő. Tájékoztatásából egyértelmű, hogy a szervezet tevékenységének fókusza az unión kívülre kerül.

A Szabad Európa kiemeli, hogy még az OSF-en belül is keveset tudnak a részletekről, például a kivonulás ütemezéséről vagy arról, hogy mi fog történni az olyan uniós országokban, ahol nem igaz, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok vagy a sokszínűség témáira. Mivel az OSF szervezeti átalakítását 2024-re tervezik, már jövőre  megszűnhetnek európai programjaik is.

Az OSF egyébként 2018-ban tette át székhelyét Budapestről Berlinbe.

Európai Unió

Soros György

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak