Napunk

Tibor Gašpart elengedték, azzal gyanúsítják, hogy oligarchákat mosatott tisztára

Tibor Gašpar (középen) védőügyvédjeivel. Fotó - Tomáš Benedikovič
Tibor Gašpar (középen) védőügyvédjeivel. Fotó – Tomáš Benedikovič

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitányt vasárnap hajnalban szabadon engedék, délben már a Smer sajtótájékoztatóján köszönte meg mindenkinek a támogatást, és beszélt politikai támadásról. Gašpar szabadlábon védekezhet – az ügyészség nem kérte az előzetes letartóztatásba helyezését.

A Smer választási listájának 9. helyén induló Gašpart pénteken vitte be a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA), és csaknem két napot töltött egy rendőrségi cellában. Rajta kívül a NAKA Norbert Bödör nyitrai oligarchát és Roman Stahl korábbi nyomozót gyanúsította meg korrupcióval.

Gašpar szabadlábon védekezhet, Stahl előzetes letartóztatásba vételét vasárnap délután elutasította a Specializált Büntetőbíróság – a bíró a vádemelést indokoltnak látta, a fogva tartását azonban nem. Stahl szabadlábra helyezése ellen az ügyész panaszt emelt a Legfelsőbb Bíróságon.

Norbert Bödör jelenleg szabadságon van, de ügyvédje, Marek Para szerint hazautazik, és kihallgathatja a rendőrség a jövő hét elején.

Az Ezékiel 7 fedőnevű akció, melynek során Gašpart, Bödört és Stahlt meggyanúsították, a Tisztítótűz-üggyel kapcsolatos, melyben Gašpar és Bödör vádlottként szerepel – azzal gyanúsítják őket, hogy egy szervezett csoport élén álltak, mely a rendőrséget politikai és gazdasági ügyekben használta és élt vissza vele. A gyanú szerint Bödör és Gašpar a „hálózatukba” tartozó nyomozókat használták, ha valamilyen ügyet a szőnyeg alá kellett söpörni.

Robert Kaliňák egykori belügyminiszter, Tibor Gašpar és Marek Para védőügyvéd Gašpar szabadon bocsátása után. Fotó – a Smer FB-oldala

Miről szól az Ezékiel 7?

Stahlt az Ezékiel 7-ügyben épp azzal gyanúsítják, hogy ilyen nyomozóként dolgozott. A Markíza televízió szerint Stahl állítólag pénzt kapott Bernard Slobodníktól, a NAKA pénzügyi osztályának egykori vezetőjétől, hogy manipulálja az olyan ügyeket, mint a Doprastav, a Váhostav és a Technopol.

Minderről a vádirat szerint Bernard Slobodník vallott, aki több ügyben bűnbánó tanúként szerepel. Slobodník azt vallotta, hogy a pénz, amit Stahlnak adott, Norbert Bödörtől származott – s hogy erről Tibor Gašpar akkori országos rendőrfőkapitány is tudott. Slobodník akkoriban egyfajta „elintézőemberként” működött a rendőrségen.

A Doprastav-ügyet azért kezdte vizsgálni a rendőrség több mint 9 éve, mert a cég állítólag pénzt kapott az államtól autópályaépítésre, de nem fizette ki a beszállítóit. Slobodník szerint 2014-ben Bödör és Gašpar arra utasította, hogy a nyomozással kapcsolatban ne merüljenek fel Miroslav Výboh és Juraj Široký oligarchák nevei. Slobodník azt is mondja, hogy Bödör személyesen köszönte meg neki a szolgálatot, és 30 ezer eurót adott neki, melyet aztán Slobodník elosztott Stahllal.

Hasonló volt a helyzet a bűnbánó tanú szerint a Váhostav-üggyel kapcsolatban, a céget

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Rendőrség

Robert Fico

Smer-SD

Szijjártó Péter

Tibor Gašpar

Tisztítótűz-ügy

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak