Napunk

Az alkoholfüggők gyakran kezeltetni akarják magukat nyaralás után, mondja az addiktológus

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

Rastislav Žemlička, a pozsonyi AT Szanatórium szocio-rehabilitációs ellátás igazgatója és egyben pszichoterapeuta is.

Az interjúban elmondja:

  • milyen hatással van a nyár arra, hogy mennyi alkoholt fogyasztunk;
  • egy alkoholista esetében az egész családnak tartózkodnia kell-e az alkoholtól;
  • miért jelent gyakran fordulópontot a nyaralás, amelyből az emberek hazatérve kezeltetni kezdik az alkoholfüggőségüket.

Hogyan befolyásolja a nyár azt, mennyi alkoholt fogyasztanak az emberek?

Bármilyen kockázatos mennyiség okozhat kockázatos viselkedést, amely a hozzátartozóknak és az adott személynek is árthat, függetlenül attól, hogy nyár van vagy tél.

A nyárnak megvannak a maga buktatói, mert ez az időszak, amikor az ember megpihen a munkától, lelassít, elmegy nyaralni, ahol jobban elengedi magát. A nyaraláson az emberek igyekeznek lazítani, ez azonban tragikusan is végződhet.

Miért asszociálnak az emberek a nyaralásról az alkoholra? 

Az alkohol azért vonzó, mert azonnal örömérzetet tud kelteni, de ugyanakkor nyugtató hatása is van, és megváltoztatja a hangulatot. A meleg nyári napoktól pedig az ember azt várja el, hogy jól és kellemesen érezze magát. Senki nem akar úgy nyaralni, hogy közben rosszul érzi magát. Mindenki kikapcsolódásra és nyugalomra vágyik.

Fogyasztói társadalomban élünk, ami tovább növeli a problémát. Az emberek gyakran túlhajszolják magukat a munkahelyükön, majd egyszerre akarják bepótolni a pihenést. Ha valakinek nincsen egy jól szabályozott viszonya az alkohollal, vonzó lehet számára, és magával ragadhatja az a légkör, amelyet, ha nem tart az uralma alatt, kockázatos viselkedést okozhat.

Előfordulnak olyan esetek, hogy a család a nyaralás során ismeri fel, hogy az egyik szerettüknek gondja van az alkohollal, és elkezdenek vele foglalkozni?

A család és a környezet látja, hogyan viselkedik az illető, de mintha abban bíznának, hogy a helyzet jobb lesz. Erre van egy példám is – két család nyaralni ment, és az adott személynek olyan szórakozást akartak biztosítani, hogy ne érezze a szükségét az ivásnak. Az első napokban ez működött is, aztán minden felborult, mert az emberünk kísértésbe esett az all inclusive ellátástól. A nyaralás, amelynek az lett volna a célja, hogy közelebb hozza egymáshoz ezeket az embereket, végül ennek épp az ellenkezőjével zárult. Aki nem uralja a viszonyát az alkoholhoz, annak különféle triggerei vannak, az alkohol pedig a családi kapcsolatokba is éket verhet.

Az AT szanatóriumba érkező páciensek megfáradt lelkek, tekintetükből kiolvasható a szenvedés, tehetetlennek érzik magukat, mivel bizonyos dolgok állandóan ismétlődnek. Megesik, hogy ez a probléma olyan mértékben csúcsosodik ki a nyaraláson, hogy elindít egy folyamatot, és a család elkezd foglalkozni a problémával. A nyaralás azonban információval is szolgálhat nekünk arról, hogy valamin változtatnunk kell az életünkben – mert bizonyos dolgok felett nincs uralmuk. Ilyenkor nem árt szakértő segítségét igénybe venni, aki elmagyarázza, mit lehet az adott helyzetben tenni.

Hol van az a pont, amikor felkeresik önt, és segítséget kérnek?

Elsősorban azt kell tudatosítanunk, hogy problémánk van. Ez az első lépés ahhoz, hogy hajlandóak legyünk szembenézni a problémánkkal. A környezetünknek óriási szerepe van ebben, és az első lépést legtöbbször a környezet teszi meg. Néha hasznos, hogy az adott személy hozzátartozói jöjjenek el tanácsot kérni, ha az egyik szerettüknek gondja van az alkoholfogyasztással.

Tehát ha az adott személy nem ismeri el, hogy problémája van, az első lépésekről a hozzátartozói is konzultálhatnak?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Alkoholizmus

Baleset

Egészség

Függőség

Nyár

Nyaralás

Szlovákia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak