Napunk

Napunk newsfilter: Fico örülhet a legjobban, hogy az emberét elvitte a NAKA

Fotó - Tomáš Benedikovič
Fotó – Tomáš Benedikovič

1. Tibor Gašpar Robert Fico legfontosabb mártírja lett. 2. Elfogytak a klublegendák a DAC-nál.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.


1. Tibor Gašpar Robert Fico legfontosabb mártírja lett

Tibor Gašpar egykori országos rendőrfőkapitány nagyon szeretett egyenruhában a kamerák elé állni, mikor még ő irányította a rendőrséget. Az egyenruha, a rangjelzés tekintélyt adott neki, azt sugallta: ez az ember a legmélyebb álmából felébresztve is rendőr, a törvény felkent és elhivatott őre, zöld talán még a vére is.

Furcsa látvány volt, mikor 2018-ban végül hosszas huzavona után lemondatták, és öltönyben jelent meg Peter Pellegrini mellett az erről szóló sajtótájékoztatón. Ez azonban már akkoriban volt, mikor a Ján Kuciak és Martina Kušnírová halála utáni társadalmi földrengés leülepedő pora mögött felsejlett a maffiaállam sziluettje, és egyre kevesebben vették be az egyenruhás bohóckodást.

Gašpar addigra már eljátszotta a szakmai tőkéjét. Így rohant aztán a Smer ölelő karjaiba, és lett Fico egyik kedvenc mártírja – miután tíz hónapot ült előzetesben a Tisztítótűz-ügyben, melyben azóta is vádlottként szerepel.

Gašpar a ketrecben. Gašpar lubickolt az új szerepében, amit a politikai visszatérését a zsigeri bosszúvágyra alapozó Fico talált ki neki. Pontosan tudja azt is, hogy főnöke, Fico most rendkívül boldog azért, hogy a volt rendőrfőkapitány csuklóján ismét kattant a bilincs.

Magáról az ügyről nagyon kevés az információ. Gašpar és sógorának fia, Norbert Bödör, a hírhedt nyitrai vállalkozó állítólag kenőpénz fejében befolyásolták Roman Stahlt, a NAKA egykori nyomozóját, akit most szintén őrizetbe vettek. Stahl állítólag olyan ügyek nyomozását hátráltatta szándékosan, mint a Váhostav és a Technopol. Finom módja ez az igazságszolgáltatás befolyásolásának, és rendkívül nehéz bizonyítani is, hacsak nem köp valaki, például az ezzel kapcsolatos kenőpénzekről. Ez a valaki minden bizonnyal Bernard Slobodník volt, a bűnbánó tanú.

Szél a vitorlába. De miért örül Fico annak, hogy a Smer választási listájának 9. helyén álló emberét elvitte a NAKA-rém? Mert új impulzust kapott a kampánya. Hónapokon keresztül próbálkozott vérrel és verejtékkel lejáratni azokat a nyomozókat, akik az előző maffiarendszer ügyei után kajtattak, de elérte az emberek érdeklődésének határait, és már alig volt valaki, akit érdekelt volna, mit beszél.

Most azonban ismét tombolhat, ütheti az asztalt és hisztériázhat, másfél hónappal a választások előtt. Támadhatja az államfőt, a szakértői kormányt, politikai ellenfeleit, mindenkit maga körül, és ismét gyurmát csinálhat a közbeszédből, hogy a kampány finisében befolyásolhassa a narratívákat – ahogy tette is ezt sajtótájékoztatóján.

A Smer szavazóit ugyanis teljesen hidegen hagyja, mivel vádolják Tibor Gašpart. Fico pontosan tudja, hogy a nyája ettől nem csak hogy nem fordul el tőle, hanem megerősítve látja majd azokat a dolgokat, mellyel Fico kondicionálja a választóit már három éve. Nem kellett ehhez mást tennie, mint sorosoznia, és Zuzana Čaputovát és Ódor Lajost szidnia. Az, hogy megszámlálhatatlan dologban csúsztatott a sajtótájékoztatón, az voltaképpen senkit sem érdekel a választói közül.

A tábor bosszúszomja pedig csak nő és nő ebben az alternatív valóságban – mindegy, miért, csak folyjon a vér, hulljanak a fejek.

Pár héttel a kampány vége előtt ez valóban alapjaiban változtathatja meg a választói mozgásokat. Hatással lehet például

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

DAC

Napunk newsfilter

Robert Fico

Tibor Gašpar

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak