Napunk

A NAKA őrizetbe vette Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányt, a Smer jelöltjét. Norbert Bödört is meggyanúsították

Tibor Gašpar és Norbert Bödör. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Tibor Gašpar és Norbert Bödör. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Cikkünk frissül.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a reggeli órákban őrizetbe vette a parlamenti választásokon a Smer listáján induló Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányt – tájékoztatott az egykori rendőrségi vezető fia, Pavol Gašpar a közösségi oldalán, „választási cirkusznak” nevezve a történteket.

Gašpar őrizetbevételére szinte azonnal reagált Robert Fico is. A Smer elnöke politikai támadást emleget, szavai szerint „az ellenzék likvidálása” mögött Zuzana Čaputová államfő áll.

Korrupciós gyanúk

Gašpar neve már vádlottként szerepel az úgynevezett Tisztítótűz-ügyben (Očistec). A volt rendőrfőnököt azzal gyanúsítják Norbert Bödör nyitrai oligarchával együtt, hogy a Smer kormányzása idején a kormánypárt érdekében visszaéltek a rendőrség jogköreivel.

A Denník N értesülései szerint a NAKA reggeli akciója is összefüggésben állhat a Tisztítótűz-üggyel. Az akció keretében Bödör ellen is eljárás indult, őt azonban nem vették őrizetbe. Marek Para ügyvéd megerősítette, hogy Bödör jelenleg külföldön nyaral, kihallgatásáról időpontot szeretne egyeztetni az eljáró nyomozóval. Para képviseli Gašpart is, és szerinte az ügy „célzott bosszú és a Tódová-Záleská-ügy eltussolása”.

„Érdekes lesz látni, hogy a bűnüldöző hatóságok milyen indoklással állnak elő arra vonatkozóan, hogy miért éppen most hajtják végre Tibor Gašpar őrizetbe vételét” – tette hozzá az ügyvéd. A védőügyvéd szerint Pavel Ďurka és Ján Čurilla nyomozók bosszújáról van szó, „akik köldökzsinórral kapcsolódnak ezekhez a marhaságokhoz, és nem hagynak ki egyetlen alkalmat sem, hogy bekapcsolódjanak a választások előtti harcba”.

Para azt mondja, egyelőre csak vázlatos információkkal rendelkezik az ügyről. A gyanúsítások állítólag „korábbi időpontban elkövetett cselekményekre vonatkoznak, amelyekről a rendőrség valamikor 2020-ban szerzett tudomást”.

A Denník N úgy tudja, hogy nyomozók azzal gyanúsítják Gašpart és Bödört, hogy kenőpénzzel befolyást gyakoroltak Roman Stahl NAKA-nyomozóra. Az átadott összegek pontos mértéke egyelőre nem ismert.

Az Ezechiel 7 fedőnevű művelet során az Aktuality információi szerint Roman Stahl nyomozót is őrizetbe vették. Az akció neve a bibliai Ezékiel könyvének 7. fejezetére utal, melyben a következőket olvashatjuk: „Immár itt a vég rajtad; s bocsátom haragomat reád, és megítéllek útaid szerint, és vetem reád minden útálatosságodat.”

Stahl korábban a rendőrség Novinár (Újságíró) nevű csoportját vezette. Ez a csoport

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

Michal Šimečka

NAKA

Ódor Lajos

Progresívne Slovensko

Robert Fico

Smer

Tibor Gašpar

Tisztítótűz-ügy

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak