Napunk

Vagy kultúra, vagy kampány. Szerződést bonthat a kisebbségi alap azokkal, akik politikát visznek a színpadra

Illusztrációs felvétel - ruszin–ukrán fesztivál Eperjesen 2023 júniusában. Fotó - TASR
Illusztrációs felvétel – ruszin–ukrán fesztivál Eperjesen 2023 júniusában. Fotó – TASR

A parlamenti választási kampány idén egybeesik a nyári fesztiválokkal, amelyeket gyakran az állam is támogat, és amelyeken előszeretettel lépnek fel a jelöltek. Aki viszont a beengedi a kampányt, az elvesztheti a támogatást.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Lehetőségünk van bejutni a parlamentbe, és ilyen történelmi lehetőségünk még nem volt, hogy Gömörből három ember van az első tizenötben – mondta a kálosai falunapon a színpadon Pál Attila, a Szövetség Híd-platformjának elnöke, aki az 5. a párt jelöltlistáján. Pál ezután elmondta, hányas számú jelöltek a gömöriek.

Pál írásban is megerősítette egy Facebook-bejegyzésében, hogy a rimaszombati járásbeli Kálosán a színpadon beszélt a választásokról.

A kálosai falunapot ugyanakkor a hivatalos plakátok szerint a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta mint kisebbségi programot. A Napunk kereste a kálosai polgármestert, Váradi Bélát, aki viszont betegállományban van, más pedig nem tudott tájékoztatást adni a községben arról, miért volt politikai része a kulturális rendezvénynek a faluban. Azt megerősítették, hogy a kisebbségi alapból is támogatták a falunapot.

Forrás – Facebook

Visszakérik a pénzt

Hasonló, politikai kampányra használt kulturális rendezvényeket országszerte találni, és vélhetően ezért is adott ki egy hivatalos nyilatkozatot a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA), hogy az általuk nyújtott támogatást nem szabad politikai párt vagy jelölt érdekében felhasználni. Ez a szabály konkrétan szerepel az alapról szóló törvényben is.

A KKA arra is felhívja a figyelmet, hogy ezt a feltételt meglehetősen szigorúan kell értelmezni, még szórólapozni sem szabadna egy fesztiválon, amely kisebbségi kulturális pályázaton nyert támogatást.

Ilyen aggályok egyébként nem csak a kisebbségi kultúra terén merülnek fel: a Művészeti Alap hasonló nyilatkozatban figyelmeztette pályázóit, hogy ha politikai célokra használják az általuk nyújtott támogatást, az ilyen esetekben annak teljes visszatérítését fogják követelni.

Találtunk olyan szervezőt, aki

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kisebbségek

KKA

Kultúra

Támogatás

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak