Napunk

Ha nem írok fel antibiotikumot, akkor a szülők szerint nem segítettem a gyereknek, mondja Péči Tünde gyermekorvos

Péči Tünde gyermekorvos. Fotó - Napunk/Ibos Emese
Péči Tünde gyermekorvos. Fotó – Napunk/Ibos Emese

Péči Tünde rimaszombati gyermekorvos szerint tizenöt éve még volt kitől tanulni a kezdő orvosoknak, mára a tapasztalt kollégák többsége elhagyta a kórházat, utánpótlás pedig gyakorlatilag nincs.

Szlovákia több járásában kritikus a gyermekorvoshiány, az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 980 gyermekorvos mintegy fele elérte a nyugdíjkorhatárt. Az országban működő gyermekorvosok átlagéletkora 59 év.

Az akut orvoshiány és a gyermekorvosok magas életkora miatt több régióban összevonnák a sürgősségi ügyeleti ellátást, illetve este tíz helyett nyolc óráig lenne ügyelet. A tarthatatlan helyzet miatt a gyermekorvosok több mint egyharmada beadta a felmondását a sürgősségi ügyeleteken.

A változásokat csak törvénymódosítással lehet megvalósítani, de az előrehozott választásokig már nincs napirenden rendkívüli parlamenti ülés. Michal Palkovič, a szakértői kormány egészségügyi minisztere abban állapodott meg az orvosokkal, a kórházakkal és a megyékkel, hogy jövő januártól 20 óráig lesz ambuláns sürgősségi ügyeleti ellátás gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Michal Palkovič emelné az ellátás illetékeit is, a jelenlegi 2 helyett januártól 5 eurót kellene fizetni az ambuláns sürgősségi ügyeleten tett látogatásért, míg a kórházi ügyeleti ellátás 25 euróra emelkedne a jelenlegi 10 euróról.

Péči Tünde 2016-ban nyitotta meg pediátriai rendelőjét Rimaszombatban, a helyi kórház gyermekosztályán 2008-ban kezdett el dolgozni. Úgy fogalmazott, akkor még volt kitől tanulni a kezdő orvosoknak, mára a tapasztalt kollégák többsége elhagyta a kórházat, utánpótlás pedig gyakorlatilag nincs.

Beszélgetésünkből kiderül, hogy:

  • már a Rimaszombati járásban is több körzet gyermekorvos nélkül maradt, több gyereknek jelenleg nincs háziorvosa;
  • a szülők nagy többsége indokolatlanul keresi fel a sürgősségi ügyeletet, sokan kényelemből élnek vissza az ellátással, mások a háziorvos javaslata ellenére mindenáron antibiotikumot akarnak;
  • a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek orvosi ellátása komoly kihívást jelent a gyermekorvosoknak;
  • a gyermekorvosokat nem lehet bevonzani csupán azzal, hogy felszerelt rendelőt kínálnak a kezdő orvosoknak.

Hány 40 év körüli gyermekorvos kollégája dolgozik most a rimaszombati régióban?

40–50 év között hárman vagyunk. Ketten Rimaszombatban, egyikünk pedig Tornalján rendel. Szintén három 50–60 év közötti kollégám van, a többi gyermekorvos 60 év fölötti a régióban, sokan közülük már átlépték a nyugdíjkorhatárt.

Kevesen választják ezt a szakirányt, vagy nem itthon vállalnak munkát a fiatalabb kollégák?

Nem látom át ezt a problémát teljesen, de már a főiskolán kevesen szeretnének gyermekorvosok lenni. Az én csoportomból egyedül én választottam ezt a szakirányt. A gyermekorvoslás nem kifizetődő, gyermekorvosként nem lehet annyit keresni, mint amennyiért egy sebész vagy egy pszichiáter dolgozik.

Sokan azért sem akarnak gyermekorvosok lenni, mert nehezebb a gyerekekkel, a szülőkkel dolgozni. Azok, akik mégis ezt a pályát választják, ha tehetik, külföldön vállalnak munkát. Engem is hívtak külföldre, de én családi okok miatt itthon maradtam. Lényegében ezért nincs utánpótlás.

Ezt a hiányt már a helyi kórházban is érzékelni lehet?

Amikor 2008-ban beléptem a rimaszombati kórház gyermekosztályára, még voltak olyan tapasztalt gyermekorvosok az osztályon, akiktől valóban mindent meg lehetett tanulni, de már ezek az idősebb kollégák is körzetekben dolgoznak. Egyetlen idősebb kolléga maradt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészségügy

Gömör

Orvosok

Rimaszombat

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak