Napunk

Nem szeretjük a ti fajtátokat errefelé, üzeni egy countrydal. Az amerikai kultúrharc hatása nálunk is érezhető

Jason Aldean a columbiai bíróság épülete előtt. Fotó - reprofotó, YT
Jason Aldean a columbiai bíróság épülete előtt. Fotó – reprofotó, YT

Egy countryénekes új dala és videóklipje robbantotta ki a kultúrharc következő csatáját az Egyesült Államokban. A jelenségnek azonban a Kárpát-medencében is vannak tanulságai.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

„Sose hallottam volna erről a dalról, ha az emberek nem lennének miatta idegesek.” Így szól az első, több mint 30 ezer lájkot kapó komment Jason Aldean countryénekes Try That In A Small Town (Próbáld csak meg ezt egy kisvárosban) című dalának videóklipje alatt.

Ez egyáltalán nem is csoda. Jason Aldean a kortárs amerikai country élvonalához tartozik ugyan, volt kétszeres és négyszeres platinalemeze is, valamint öt Grammy-jelölése, mégsem a krémek krémje. Ráadásul eddigi munkássága sem tér el túlzottan a Try That In A Small Town üzenetétől. Új dalával valamibe most mégis beletrafált, és most a kultúrharc konzervatív-vidéki himnuszává vált nóta üzenetén pörög fél Amerika.

Ki az a Jason Aldean?

Aldean a 21. századi country-pop egyik olyan vonalához tartozik, mely témáit a hétköznapi vidéki életből meríti, és szövegvilága is rendkívül hétköznapi. Célcsoportja is egyértelmű: leginkább a ’90-es, 2000-es években szocializálódott, középkorú vidékiek hallgatják. Nekik mond valamit az, mikor Rhett Atkins arról énekel, hogy a barátnője megcsalja, mert egy idegen platós kisteherautót látott a kocsifeljárón. Vagy hogy Clay Walker egy dalában két versszakon keresztül taglalja, hogyan járt ki és be tétovázva egy bár ajtaján, mert meglátta odabent volt barátnőjét.

Aldean zenei gyökerei is hasonlóak, ám ő a 2010-es években átnyergelt egy kicsit progresszívebbnek ható műfajra, az úgynevezett bro-countryra. A bro-country – azon felül, hogy hip-hop, hard rock és elektronikus zenei hatásokkal is dolgozik – pontosan az, amit az elnevezése is sugall. Jó csajokról, piáról, bulikról, 21. századi cowboylétről, kocsikról szól.

Aldean nem maga írja a dalait – ehhez van egy dalszerzői-produceri csapata, ami egyáltalán nem szokatlan az amerikai country-zeneiparban -, így az átnyergelés a bro-countryra érthető váltás, ha az ember nagyobb közönséget akar szerezni magának. Ám egyvalami nem változott: Aldean imidzse és dalai nemcsak a hatalmas övcsatokról és a Stetson-kalapokról, hanem a rurális, „kékgalléros” életről szóltak – legismertebb dala, a Dirt Road Anthem is erről beszél.

Jason Aldean sosem titkolta jó kapcsolatát Donald Trumppal. Fotó – reprofotó, YouTube

A híresen déli konzervatív Georgia államban született énekes pedig mindig az úgynevezett „southern way of life”, azaz a mezőgazdaság-központú, rabszolgatartásban gyökerező, déli fehér életstílus szószólója volt, méghozzá elég politikus módon – nemcsak a dalaiban, hanem magánéletében is. S itt nem csak a konzervatív értékekről, hanem politikai megnyilvánulásokról van szó.

Vérengzés Las Vegasban

Aldean nagy fegyverrajongó, ezt a dalában is egyértelművé  teszi, mikor arról énekel, hogy a nagyapjától örökölt fegyvert. A fegyverpártiságát az sem változtatta meg, hogy 2017-ben épp az ő fesztiválzáró koncertjén történt minden idők legnagyobb amerikai lőfegyveres vérengzése.

2017 október elsején, Las Vegasban a 64 éves Stephen Paddock kihajolt a Mandalay Bay hotel 32. emeleti ablakán, és tüzet nyitott a nagyjából 400-450 méterre zajló Route 91 Harvest fesztivál látogatóira, akik épp Aldeant hallgatták. Rövid idő, nagyjából 10-15 perc alatt több mint 1000 lövést adott le, megölt 60 embert, 413-at pedig megsebesített. További csaknem félezer ember a kirobbanó tömegpánikban sérült meg. Paddock, a volt ingatlanügynök és szerencsejátékos – aki 24 lőfegyverrel szerelkezett fel a mészárlásra –  végül öngyilkos lett.

Amellett, hogy az énekes olykor Donald Trumppal golfozik, Aldean és felesége, Brittany Kerr Aldean egykori pomponlány ruhaboltot is üzemeltet, kifejezetten a déli, konzervatív, republikánus közönséget célozva. Az olyan üzenetek a pólókon, mint az „Alexa, cseréld le az elnököt”, a „Összesküvés-elmélet-hívő”, vagy a „Zárjátok le a kibaszott határt” elég egyértelművé teszik, hogy Aldean örömmel vesz részt az amerikai kultúrharcban.

Mi ez a dal?

Persze mindez még nem jelentette volna automatikusan azt, hogy Aldean legújabb albumának egyik dala, a Try That In A Small Town az amerikai kultúrharc jobboldali himnuszává válik. Ezen valószínűleg Aldean is meglepődött, mert

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

Kultúrharc

Popkultúra

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak