Napunk

Az elsősök szülei megemelt családi pótlékot kapnak, nő a hivatásos nevelőszülők bére

Ahogy azt már 2019 óta megszokhattuk, az elsősök szülei egyszeri magasabb összegű családi pótlékot kapnak az ősszel. A kormány szerdán a hivatásos nevelőszülők tartósabb megsegítéséről is döntött.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Megemelt családi pótlék az elsősök szüleinek

A korábbi évekhez hasonlóan idén is egyszeri megemelt családi pótlékra számíthatnak az első osztályos gyermekek szülei – tájékoztat a Központi Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal. A támogatás deklarált célja, hogy segítsen a szülőknek, mivel az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások – főleg a tanszerek beszerzése – nagyobb terheket róhat a családokra.

Az egyszeri emelés összege 110 euró, így az elsősök szülei októberben a megszokott 60 euró helyett 170 eurónyi családi pótlékot kapnak kézhez. Ezt külön kérvényezniük sem kell, a munka-, szociális és családügyi hivatalok automatikusan a megemelt összeget folyósítják majd a jogosultaknak.

Az alapiskola 1. évfolyamába lépő, eltartott gyermekek adatait az eljáró hatóság az Oktatási Minisztérium információs rendszeréből nyeri ki. Abban az esetben, ha a támogatásra jogosult személy egy másik EU-tagállamban veszi igénybe a családi pótlékot, a támogatás folyósítását kérelmeznie kell.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Család

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak