Napunk

Nem az időjárás, hanem a mi életünk változott meg radikálisan, mondja Reisz András meteorológus

A füleki származású Reisz András, a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. Fotó - Facebook
A füleki származású Reisz András, a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. Fotó – Facebook

Míg július közepén tombolt a nyár, a nappali csúcshőmérséklet a 35 fokot nyaldosta, vagy túl is lépte, az augusztus viharokkal, esernyőt kifordító széllel és drasztikus lehűléssel rúgta ránk a strandkaput. Okkal gondolhatták azt sokan, hogy idén fájóan korán beköszöntött az ősz. Reisz András meteorológus szerint azonban erről szó sincs, és simán lehet, hogy akár már jövő héten újra előkerülhet a fürdőruha.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A meteorológus azt is leszögezte: az, hogy a Kárpát-medencében idén a szokottnál hűvösebb a nyár, még nem ok arra, hogy megkérdőjelezzük a globális felmelegedés tényét. Ugyanakkor szerinte az sem jó irány, ha mindent a klímaváltozásra fogunk, mert ez a hozzáállás könnyen tévútra vihet, és gátolhatja a hatékony alkalmazkodást az időjárási körülményekhez. Ami pedig a szélsőségeket illeti: Reisz András szerint nem az időjárás, hanem a mi életünk változott meg radikálisan.

Szélsőségek voltak, vannak és lesznek

Az, aminek most tanúi vagyunk a Kárpát-medencében, többé-kevésbé megfelel a hosszú távú, statisztikai alapú, tavaszi előrejelzéseknek. Ezek egy változékonyabb, dinamikusabb nyarat vetítettek előre, vagyis azt, hogy a néhány napig tartó, keményebb hőhullámokat csapadékosabb, hűvösebb időszakok fogják megszakítani.

Tehát már az év első felében számoltak azzal a meteorológusok, hogy az idei nyár nagyon más lehet, mint a tavalyi, amikor sorra dőltek meg a melegrekordok, és sosem látott aszály sújtotta térségünket. Azt persze senki sem látta előre, hogy a július végén kezdődő csapadékosabb időszak ennyire elhúzódik, és ilyen drasztikus lehűlést hoz.

Reisz András szerint azonban ez nem mond ellen a globális felmelegedés tényének. Ahogy a meteorológus fogalmaz, ciklonok és frontok jönnek-mennek, és nemcsak meleget hoznak, hanem hűvöset is.

Július második felében erdőtűz tombolt Rodosz szigetén. Fotó – TASR/AP

„A klímaváltozás zajlik, a globális átlaghőmérsékletet emelkedő tendencia jellemzi, ez kimutatható és bizonyítható. Az elmúlt 20 évben jelentősen megnövekedett a 35 fok feletti hőmérsékletű napok száma, növekvő tendencia figyelhető meg a hőhullámok intenzitását és hosszát tekintve is. A klímaváltozástól függetlenül ugyanakkor az időjárás ugyanolyan tulajdonságokkal bír, mint a klímaváltozás előtti időszakban, tehát ugyanúgy vannak lehűlések, felmelegedések, aszályok, özönvizek, jégesők, tornádók. Időjárási szélsőségek voltak, vannak és lesznek, ezeknek a meteorológiai feltételei mindig is adottak voltak” – állítja a szakértő.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Időjárás

Klímaváltozás

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak