Napunk

A Különleges Ügyészség szerint Žilinkáék szokatlan lépéseket tettek, mielőtt felmentették Kaliňákot, és nem is biztos, hogy törvényesen

Robert Kaliňák. Fotó N - Vladimír Šimíček
Robert Kaliňák. Fotó N – Vladimír Šimíček

A Különleges Ügyészség szerint a Főügyészség eltért a megszokott szabályaitól, amikor a vitatott 363-as paragrafus felhasználásával felmentette a vádak alól Robert Kaliňákot, a volt belügyminisztert, aki a Smer jelöltje az előrehozott választásokon.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Most ugyan nem személyesen a főügyész, Maroš Žilinka, hanem helyettese, Jozef Sedlák intézte, hogy a Legfelsőbb Bíróság átadja neki a nyomozati akták hiteles fénymásolatát.

Az akta nélkül nem tudott volna megfelelni Kaliňák kérelmének, ami alapján végül augusztus 4-én, pénteken, nem sokkal a határidő lejárta előtt, a Büntető Törvénykönyv 363. paragrafusa alapján felmentették az exbelügyminisztert az ellene felhozott vádak alól.

A Különleges Ügyészségen azt mondták a Denník N-nek, ilyennel még nem találkoztak, mivel az eredeti akta alapján szoktak dönteni. De kételyük van amiatt is, hogy Kaliňákot egyáltalán felmenthették-e a vád alól. A 363-as használatának köszönhetően kevésbé valószínű, hogy Kaliňákot bíróság elé állítják.

„A Szlovák Köztársaság Főügyészsége nem folytat szakértői megbeszélést a médián keresztül a speciális részlegével, a Különleges Ügyészséggel. A Különleges Ügyészség köteles tiszteletben tartani a Szlovák Köztársaság Főügyészének döntését” – áll Žilinka hivatalának véleményében.

A Kaliňák elleni eljárás

Kaliňák ellen februárban vesztegetés gyanúja miatt indult eljárás. A gyanú szerint a Smerhez közel álló oligarchával, Jozef Brhellel közösen rendezték František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság akkori elnöke fizetésének „kiegészítését”.

Imrecze korábban a versenyszférában dolgozott, és az állami munkával csökkent a fizetése, ezt a különbözetet fizette meg az oligarcha, összesen több mint egymillió eurót. Brhel és Kaliňák is tagadja a bűnösségét.

Brhel nem használta ki a 363-as paragrafusban rejlő lehetőséget, így ellene továbbra is folyik az eljárás, Žilinka helyettese, Sedlák csak Kaliňák kérvényének tett eleget, és visszautalta az ügyet a nyomozónak.

A gyors főügyészhelyettes

A Különleges Ügyészség szerint a 363-as paragrafust csak augusztus 7-ig, hétfőig lehetett felhasználni Kaliňák érdekében. Sedlák az utolsó pillanatban lépett, és ha nem áll rendelkezésére a Legfelsőbb Bíróság iratának fénymásolata, nem lett volna ideje felmenteni a politikust a törvényes határidőn belül.

A Denník N információi szerint a Legfelsőbb Bíróság nem tervezte, hogy kiadja a kezéből az aktát, hiszen augusztus 24-ig szüksége van rá ahhoz,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Legfelsőbb Bíróság

Maroš Žilinka

Robert Kaliňák

Smer

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak