Napunk

Napunk newsfilter: Kaliňák felmentésével tovább erősödik a Smer önbizalma

Danglár
Danglár

1. A főügyészség ismét meglepetést okozott. 2. Kisebb csatát nyertek a magyar inflációs hadszíntéren.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.

1. A főügyészség ismét meglepetést okozott

Maroš Žilinka főügyész gondoskodott arról, hogy az előrehozott parlamenti választás előtti kampányban a Smernek ne kelljen egy kellemetlen korrupciós üggyel foglalkoznia. Bár a Smer szárnyalásán éppen az látszik, hogy a lakosság nagy része memóriazavarban szenved, és a korrupciót, az állam elrablását vagy bocsánatos bűnnek tartja, vagy meg nem történt esetnek tekinti. A főügyészségen a 363-as paragrafus alkalmazásával felmentették Robert Kaliňák volt belügyminisztert. Azonban a sokat kárhoztatott paragrafus bevetésére ezúttal rendkívüli körülmények között került sor.

Milyen előzmények után használta a főügyészség azt a 363-as paragrafust? Azt a paragrafust, amelyet a főügyész akkor vet be, ha úgy véli, az eljárás során törvénysértés történt, és megsemmisíti a rendőrség és az ügyészség korábbi határozatait. Azt a paragrafust, amelyről idén júniusban mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy nem alkotmánysértő.

Robert Kaliňák volt belügyminisztert és Jozef Brhelt, a Smer egyik legerősebb szponzorát idén februárban azzal vádolták meg, hogy megvesztegették a Pénzügyi Igazgatóság vezetőjét, František Imreczét.

Imrecze bűnbánó tanúként vallott arról, hogy alaposan csökkent a fizetése, amikor a versenyszférából átlépett a közszférába. Ezt a különbözetet fizette meg Brhel oligarcha, akihez Kaliňák irányította a kesergő adóigazgatót. Brhel az értékes információkért, pl. mikor és hol tartanak adóellenőrzést, bőkezűen fizetett, évi 200 ezer eurót, összesen kb. 1,1 millió eurót.

Jozef Sedlák helyettes főügyész elfogadta Robert Kaliňák kérvényét, és úgy látta, nem sikerült érdemben bizonyítani, hogy a volt smeres belügyminiszter megszervezte volna a megvesztegetést, valamint sérült a védelemhez való jog.

Van néhány rendkívüli körülmény a 363-as paragrafus alkalmazása körül. Az egyik, a legkevésbé zavaró, a szoros határidő. Sedláknak augusztus 7-ig kellett cselekednie, mert utána már nem használhatták volna fel a paragrafust Kaliňák érdekében.

A másik, feltehetően a határidő szorítása miatt, hogy a főügyészségen nem várták meg az eredeti vizsgálati anyagot, hanem szereztek egy hitelesített fénymásolatot – a Legfelsőbb Bíróságnak augusztus 24-ig szüksége van az aktára, hogy határozatot hozzon.

A harmadik pedig

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Infláció

Magyarország

Maroš Žilinka

Napunk newsfilter

Robert Kaliňák

Smer

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak