Napunk

Ha a forgalmi rendszámok jelentősen olcsóbbak lettek, az útdíjak miért nem? Ódor büntetőfeljelentést is kilátásba helyezett az ügyben

Fotó - TASR
Fotó – TASR

A belügyminisztériumnak sikerült jelentősen csökkenteni a közlekedési rendszámokra fordított költségeket, a mód azonban, ahogy ezt elérték, jogi lépéseket vonhat maga után.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A belügyi tárca Roman Mikulec (OĽaNO) vezetésének idején elindította a rendszámtáblák gyártását a leányvállalatában, ugyanakkor, ezzel párhuzamosan külső beszállítótól is megrendelte a szállítmányt. A cseh SPM vállalat, amellyel a minisztérium négyéves szerződést kötött, kártérítést követel, amiért a belügy idő előtt felbontotta a szerződést.

Mi történt pontosan: Az állam 1997 óta a túlárazott Turčan Delta vállalattól szerezte be a rendszámtáblákat. A céggel kötött szerződést többször is meghosszabbították, mígnem 2021 végére sikerült anyagilag kedvezőbb szállítót találni.

A belügyminisztérium a cseh SPM vállalattal kötötte meg az új szerződést, amely alapján az állam költségei egy darab rendszámtábla esetében 7,17 euróról nem egész 4 euróra csökkentek. A szerződés megkötése előtt azonban a szaktárca saját leányvállalatánál, az Automobilové opravovne cégnél is leadta a rendelést.

A gyártást a magánvállalat, majd az állami üzem is megkezdte. A két cég licitált egymásra, de az SPM szerint az állam a magánvállalat utolsó ajánlatára már nem reagált, és 2022 őszétől a minisztérium nem adott le több megrendelést a cégnél.

Mit állít a cseh beszállító: A cseh vállalat szerint a belügyminisztérium nyílt pályázat meghirdetése nélkül döntött a drágább alternatíva mellett, megsértette a négy évre szóló keretszerződést, amivel összesen 4,5 millió eurós kárt okozott az SPM vállalatnak. Amennyiben nem érvényesülnek a jogai, mondja a cseh cég, jogi útra tereli az ügyet. A szlovák belügyminisztérium leányvállalatának nem volt tapasztalata a rendszámtáblák gyártásában, a gyártás elindítása pedig rengeteg pénzbe került.

A belügyminisztérium reakciója: A szerződésben szerepelt annak felmondási lehetősége is, a cseh vállalatnak tudomása volt róla, hogy az állami cég saját maga kezdi meg a gyártást. A beszállítóknak kiírt pályázat különféle akadályok miatt elhúzódott. Azzal, hogy a minisztérium a saját cégétől vásárolta a táblákat, a biztonság, a minőség és a szállítás gyorsasága fölött akart ellenőrzést szerezni.

Miért lett mindez olcsóbb az előző kormánynak köszönhetően:

  • Kétszer ugyanazt a dolgot megrendelni nem sok értelme van, de érdekesség, hogy egyik alternatíva esetében sem okozott gondot felére csökkenteni a végleges árat. Ehhez csupán arra volt szükség, hogy a Smer és a Hlas képviselői elhagyják a minisztériumot.
  • Ezek a képviselők azzal is érveltek, hogy nem cserélhetik le olyan könnyen az eredeti, drágább beszállítót, mivel a táblák tervezésére vonatkozó szellemi jogokat a beszállító birtokolja, és ezen nem akarnak változtatni. Mindez már nem jelentett problémát, amikor a táblák új dizájnt kaptak.
  • A múltban a rendszámokat megsemmisítették, amikor a jármű tulajdonosa vagy akár az eredeti tulajdonos állandó lakhelye megváltozott, az SaS azonban keresztülvitte, hogy a rendszámok járműről járműre vagy egyik tulajdonosról a másikra átruházhatóak legyenek.

A Smer és a Hlas képviselői hosszú évekig úgy tettek, mintha semmit sem lehetne tenni, csak hatalmas prémiumokat fizetni a vállalkozónak. Aztán sikerült, csak akarni kellett – hívja fel rá a figyelmet a Denník E gazdasági newsfiltere.

Az elektronikus útdíjszedés esetében pontosan ugyanez érvényes.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Belügyminisztérium

Gazdaság

Ódor Lajos

Ódor-kabinet

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak