Napunk

Az állami biztosító megállapodott a Bory kórházzal. Megtérítik a fekvőbeteg-ellátást és a műtéteket is

A Bory kórház. Fotó N - Tomáš Hrivňák
A Bory kórház. Fotó N – Tomáš Hrivňák

A legnagyobb állami egészségbiztosító biztosítottjai már az új pozsonyi kórházba is tervezhetnek műtéteket.

Pozsony és környéke a Napunk fókuszában. Keresd Pozsony címkével megjelölt cikkeinket! Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

Az állami Általános Egészségbiztosító (VšZP) megállapodott a Penta tulajdonában álló, a pozsonyi Bory városrészben található kórházzal, hogy megtéríti az ott nyújtott összes ellátást.

Ez azt jelenti, hogy augusztus 8-ától a VšZP biztosítottjai már mehetnek a Bory kórházba kórházi kezelésre és műtétre. Az állami biztosító ezidáig csak a járóbeteg-ellátást térítette meg az intézménynek. A sürgősségi ellátást, így például a szüléseket szintén téríti mostantól a VšZP. Utóbbira törvény is kötelezi az állami biztosítót.

Az új kórházzal való megállapodás néhány héttel a biztosító igazgatójának, Richard Strapkónak a távozása után történik. Az állami biztosító hétfőn este állapodott meg a kórházzal, és aláírtak egy szerződéskiegészítést, amely ma – augusztus 8-án – lépett hatályba.

Sürgősségi ellátás a láthatáron

A Bory tájékoztatása szerint szeptember végétől a kórházban sürgősségi osztály is működik majd. Éppen ezért okozott volna gondot, ha az állam legnagyobb biztosítója nem kötött volna szerződést a kórházzal. A kórház ebben az esetben is ellátta volna a betérő pácienst, de ha kórházi kezelésre lett volna szüksége, nem tudta volna felvenni, mert a biztosító nem térítette volna az ezzel járó költségeket.

„Az egészségbiztosító automatikusan eljár a sürgősségi osztályra vonatkozó szerződés megkötésének ügyében, miután a szolgáltató teljesíti a törvényben meghatározott összes feltételt, amely az osztály elindításhoz szükséges” – ígéri a VšZP.

A biztosító és a kórház vezetősége abban is megállapodott, hogy a VšZP biztosítottjai számára a biztosító mobilalkalmazásán keresztül elérhetővé teszik a vizsgálati időpontokat. „A foglalható időpontok a VšZP-biztosítottak számára az összes járóbeteg-rendelőben elérhetőek lesznek” – állítja az állami biztosító, hozzátéve, hogy az páciensek az alkalmazáson keresztül foglalhatnak majd időpontot.

A kórház a megnyitása óta eddig a Dôvera és az Union magánbiztosítókkal állt szerződésben minden típusú ellátásra.

A Penta Bory kórháza egy új általános kórház, amely idén áprilisban nyílt meg. Fokozatosan indítják be

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészségügy

Pozsony

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak