Napunk

Ódor: Nincs pénz arra, hogy mindenki olcsón kapja a gázt

Fotó N - Tomáš Hrivňák
Fotó N – Tomáš Hrivňák

Az Ódor-kabinet nem hoz végleges döntést a háztartásoknak nyújtandó támogatások jövőre esedékes csökkentéséről, csupán előkészíti az intézkedéseket a következő kormány számára. Erről a miniszterelnök a Rádio Slovensko Sobotné dialógy című műsorában beszélt.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A szlovákiai háztartásokat az elmúlt másfél évben gyakorlatilag elszigetelték az Európát ért energiaválság hatásaitól. Az OĽaNO vezette előző kormány arról állapodott meg a Szlovák Villamos Művekkel, hogy befagyasztják az árakat a háztartásoknak, ezzel egy időben pedig a piaci áraknál jóval alacsonyabb szinten korlátozták a gáz árának emelkedését.

Mindez idén több mint egymilliárd eurójába fog kerülni az államnak. Amennyiben olyan döntés születne, hogy a következő évben teljesen eltörlik az intézkedést, a gáz több mint kétszeresével drágulna, míg az áram 81%-kal, véli az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO).

Ódor szerint „hipotetikus forgatókönyvről“ van szó, amelyet véleménye szerint egy kormány sem hagyna jóvá. Az áram esetében továbbra is érvényben marad a Szlovák Villamos Művekkel kötött szerződés, amit a kabinet még finomhangol, így Ódor szerint az áram árának összege nem fog jelentősen emelkedni, és előnyös lesz minden háztartás számára.

A gáz esetében azonban tarthatatlan a jelenlegi helyzet, Ódor szerint egyebek mellett azért is, mert az intézkedés nem sarkallja spórolásra a fogyasztókat.

Az Ódor-kabinet ezért kidolgoz egy tervet a leginkább veszélyeztetett háztartások számára, arról pedig már a következő kormány fog dönteni, hogy kik kapnak majd támogatást. Ódor szerint ez már politikai téma.

Mivel az állam nem rendelkezik pontos adatokkal a háztartások jövedelméről, a „választóvonalat“ más tényezők, például fogyasztás vagy szolgáltatás helye alapján húzzák meg.

Miről beszélt még Ódor az RTVS műsorában?

  • A kormány nem zárja ki az energiaigényes vállalkozásoknak nyújtott további támogatásokat, de tekintettel arra, hogy a parlament 750 millió euróval növelte a költségvetési kiadásokat, a támogatás biztosan nem százmilliós nagyságrendű lesz.
  • A következő kormánynak el kell kezdenie takarékoskodni. Ódor szerint az intézkedések ideális kombinációjában a kiadáscsökkentésnek kellene dominálnia az adóemelések rovására.
  • Ódor felajánlotta a politikai pártoknak, hogy a kormány elemzői újraszámolják a javasolt intézkedések hatásait, és az Ódor-kabinet akár el is indíthatja a jogalkotási folyamatot, hogy azt akár a jövő évi költségvetéssel együtt elfogadhassák a képviselők.
  • A SkyTollal kötött eredeti szerződés az állami vagyon eltulajdonítására irányul, és az Ódor-kabinet mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai rendszer üzemeltetői minél hamarabb működőképesek legyenek Szlovákiában, ahol a díjak mindössze a beszedett összeg 4,5 százalékát teszik ki.

Az Ódor-kabinet az intézkedések „svédasztalát“ készíti elő, amelyről a következő kabinet válogathat majd, amint leteszi az esküt. A javaslatok között szerepel például az alkohol és a dohánytermékek adójának emelése vagy a multinacionális vállalatokra kivetendő kompenzációs adó. (Denník E)

Energiaválság

Földgáz

Ódor-kabinet

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak