Napunk

Igény van a Rajka–Pozsony autóbuszjáratra, állítja a 80%-ban szlovák állampolgárok lakta magyarországi település

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Mára már több ezer szlovák állampolgár él a határmenti Rajkán és a környező falvakban. Néhány évvel ezelőtt az alacsony ingatlanárak mellett a szlovák főváros elérhetősége is vonzó volt a magyarországi községbe kitelepülő családok számára, 2021-ben azonban megszűnt a Pozsonyt Rajkával összekötő autóbuszjárat.

Pozsony és környéke a Napunk fókuszában. Keresd Pozsony címkével megjelölt cikkeinket! Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

A helyiek becslése szerint közel nyolcezer szlovák állampolgár él ma Rajkán. A magyar belügyminisztérium év eleji adatai szerint 6878-an laknak a községben, a Telex felhívja rá a figyelmet, hogy bőven vannak olyan lakosok, akik a közelmúltban költöztek át, és még nem jelentkeztek be. A rajkaiak nagyjából 80%-a tehát szlovák állampolgár.

A Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB) 2010-ben döntött úgy, hogy meghosszabbítja a szakaszt, így az utasok kényelmesen, átszállás nélkül tudtak közlekedni a főváros és Rajka között. Az ingázók ki is használták a 801-es autóbuszt, a DPB 2015-ben azonban úgy döntött, átalakítja a menetrendet. Annak ellenére, hogy nagy volt az érdeklődés a járat iránt, az a társaság számára mégis veszteséges volt.

Az új menetrend szerint a 801-es busz Rajka helyett csak az oroszvári (Rusovce) vasútállomásig közlekedett. Átszállással ugyan, de még ezt követően is elérhető volt busszal a főváros.

A koronavírus-járvány okán bevezetett határintézkedések idején néhány hónapra felfüggesztették a járatot, ami 2020 nyarán újra járni kezdett, de már nem sokáig, ősszel ismét leállt.

A DPB 2021 májusában aztán bejelentette, hogy végleg megszüntetik a veszteséges 801-es autóbuszjáratot. A közlekedési vállalat azt ajánlotta az utasoknak, válasszák a vasúti közlekedést. A fővárosból átszállás nélkül a ligetfalui (Petržalka) vasútállomásról lehet Rajkára utazni, naponta öt-öt járat indul oda-vissza. A 801-es busszal annak idején egészen a Szlovák Nemzeti Színház új épületéig (Nové SND megállóhely) el lehetett jutni Rajkáról.

Pozsony-Ligetfaluról (Petržalka) Rajkára induló vonatok. Forrás – ZSSK

A rajkaiak problémáját az sem oldotta meg, hogy 2021-ben a helyközi járatok üzemeltetését az Arriva társaság vette át Pozsony megyében.

Rajka vezetése igyekszik orvosolni a problémát

A magyarországi község tehetetlen, a polgármester arról számolt be, hogy a helyiek igénylik az összeköttetést Pozsonnyal, így az önkormányzat július 22-én aláírásgyűjtésbe kezdett a járat visszaállításáért. A Telex információi szerint ezres nagyságrendben jött össze aláírás, a petíciót a magyar és a szlovák illetékeseknek is eljuttatják, tudta meg a portál. A Telex hozzáteszi, azt nem tudták meg, hogy pontosan kiktől és mit várnak a kezdeményezők.

Annak ellenére, hogy a helyi önkormányzatnak nem kötelessége foglalkozni a kérdéssel, próbálnak megoldást találni, hogy megkönnyítsék a szlovák állampolgárságú, ingázó lakosok mindennapjait. Az ügyben magántársasággal is tárgyaltak, de levélben fordultak Szlovákia magyarországi nagykövetéhez is, hogy „a szlovák külügyminisztériumon keresztül gondoskodjanak a Magyarországra települt polgáraikról”.

Tavaly januárban Ožvald Erzsébet, Pozsony megye alelnöke is egyeztetett a rajkai önkormányzattal, és azt ígérte, segítenek, megoldás azonban továbbra sem született.

„Szeretnénk, ha a jelenleg megnyílt Interreg HUSK 2021–2027. forrás bevonásával a buszközlekedés helyreállítása megtörténne, ezért az autóbuszjárat üzemeltetéséért felelős szervezetek részére eljuttatjuk a petíció során összegyűlt aláírásokat, a rajkai lakosság igényeinek alátámasztására, az Interreg-pályázat sikerességének és eredményességének érdekében” – olvasható a petíció szövegében.

Közlekedés

Magyarország

Pozsony

Szlovák–magyar kapcsolatok

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak