Napunk

Warhol 95: Az állam arroganciája tehet róla, hogy Szlovákia nem a pop-art európai fellegvára

A mezőlaborci Andy Warhol múzeum. Fotó N - Andrej Bán
A mezőlaborci Andy Warhol múzeum. Fotó N – Andrej Bán

Pontosan 95 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Andy Warhol. A pop-art királyának nevét és művészeti örökségének egy részét őrző mezőlaborci múzeumot mostohagyerekként kezeli az állam, holott éppen ez az intézmény lehetne az, amely méltóképpen fel tudná tenni a kelet-szlovákiai kisvárost – és ezzel akár az egész országot – a kulturális-művészeti világtérképre.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

2018-ban, a Kuciak-gyilkosság után Robert Fico, a hatalmon lévő miniszterelnök azt mondta, Kelet-Szlovákiában nincs semmi. Ficónak ez a kijelentése sokakat felháborított, méghozzá joggal.

Azzal ellentétben, amit Fico mondott, Kelet-Szlovákiában igenis sok minden van, főleg kiaknázatlan lehetőségek. Ez a történet az arrogancia és a közömbösség egyik nagy áldozatáról szól. Egy olyan intézményről, amely egyedülálló Európában. Egy olyan intézményről, amelynek majdhogynem szó szerint össze kellett dőlnie ahhoz, hogy végre foglalkozzanak vele. Ez a mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum története.

Andy Warhol

Ondrej Warhola és felesége, Julia Zavacky az Osztrák–Magyar Monarchiából, a mai Sztropkói járásban található Mikó (Miková) kisközségből vándoroltak Amerikába. A Pennsylvania állambeli Pittsburghben 1928. augusztus 6-án megszületett legkisebb fiuk, akit Andrew Warholaként anyakönyveztek, a világ pedig Andy Warholként, a pop-art művészeti stílus királyaként ismerte meg.

Anyjával állítólag magyar-ruszin keveréknyelven beszélt, mivel az asszony soha nem tanult meg angolul. Arról máig tartó parttalan viták folynak, hogy Andy Warhol magyar volt-e, szlovák vagy ruszin, esetleg amerikai.

Warhol művészetét hosszú fejezeteken keresztül lehetne boncolgatni, műveivel már az is szembetalálkozott, aki nem is tud róla. Gondoljunk csak a Campbell’s-féle leveskonzervekre, a felfegyverzett Elvis Presley-kre vagy az ikonikus Marilyn Monroe-portrékra.

A Warhol szüleinek egykori lakhelyétől mindössze néhány kilométerre fekvő Mezőlaborcon 1991-ben hozta létre az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeumot a művész bátyja, John Warhola, valamint a New York-i Warhol Foundation.

A múzeum állandó tárlatán a Warhol Foundation, magánszemélyek, valamint a mezőlaborci múzeum tulajdonában lévő eredeti Warhol-művek tekinthetőek meg. Nagyjából 200 darab, óriási értékű művészeti alkotás, emellett a művészhez köthető személyes tárgyak, emlékek tucatjai.

Az intézmény ugyanakkor a pop-art és a street art művészeti stílusról is átfogó képet ad, olyan alkotók műveivel találkozhatunk a kelet-szlovákiai kisvárosban, mint Keith Haring vagy Jean-Michel Basquiat. A múzeum fenntartója 2002 áprilisa óta Eperjes megye.

Bár a bevezetőben kissé drámaian fogalmaztunk, de el kell mondani, hogy az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum sora, a körülményekhez képest, jól megy.

Eperjes megye közlése szerint 2022-ben a megyében található múzeumok és galériák összesen nagyjából félmillió látogatót fogadtak. A Warhol-múzeum vezetése a világjárvány idején is arról számolt be, hogy egyre több érdeklődő érkezik az intézménybe, ahol tavaly nagyjából 19 ezren fordultak meg. Aztán megérkezett a tél.

Raktárban a világhírű alkotások

Az idei év nem indult könnyen Mezőlaborcon. A múzeum épületének teteje beázott, az egyik állandó tárlaton felsorakoztatott művek egy részét az alkalmazottak kénytelenek voltak a raktárakba száműzni, a hatalmas értékű alkotásokat pedig ütött-kopott vödrök váltották fel a kiállítóteremben, hogy felfogják a plafonról csöpögő vizet.

Iveta Rusinková, a múzeum igazgatóhelyettese raktárba pakolja a Warhol-műveket. Fotó – TASR

Iveta Rusinková, a múzeum igazgatójának helyettese arról számolt be, hogy a műtárgyak egyikében sem keletkezett kár. A múzeumot az év elején két hétre kénytelenek voltak bezárni, de az újranyitás után is lezárva maradt az épület egy része, mivel a tetőszerkezet életveszélyes volt. A múzeum tájékoztatta a megyét a kialakult helyzetről. Martin Cubjak igazgató szerint a tetőszerkezetet utoljára 2010-ben rekonstruálták.

Hogy a mindössze 58 évesen elhunyt Andy Warhol óvó tekintetének vagy a múzeum alkalmazottai által tanúsított lélekjelenlétnek köszönhető-e, hogy a műtárgyak egy karcolás nélkül megúszták, csak találgathatjuk. Az viszont biztos, hogy meg lehetett volna előzni az incidenssel járó kockázatot.

A biztató kezdetek

A Pellegrini-kabinet 2019 októberében, a késmárki kihelyezett kormányülésen 7,1 millió eurót hagyott jóvá a Warhol-múzeum rekonstrukciójára. A cél az volt, hogy vonzóbbá tegyék a múzeumot, a várost és ezzel a régiót. A finanszírozás révén a múzeum a 21. századnak megfelelő, korszerű megjelenést és funkcionalitást kap, írták az előterjesztett javaslatban.

A terv szerint a pénzt fokozatosan szabadították volna fel. 2020. január 31-ig kétmillió eurót, 2021. január 31-ig további négymillió eurót, míg befejezésként 2022. január 31-ig a maradék 1,1 millió eurót folyósították volna. A feltételes mód nem véletlen.

Milan Majerský, Eperjes megye elnöke 2020. szeptember 18-án arról tájékoztatta a sajtót, hogy a január végére ígért 2 millió euró, nyolc hónapnyi késéssel ugyan, de megérkezett a megye számlájára. „Ez annak a jele, hogy a projekt az eredeti tervek szerint halad“ – mondta Majerský, de nagyobbat nem is tévedhetett volna.

Hasonlóképpen pozitívan reagált a hírre Martin Cubjak, a múzeum igazgatója is. Azt mondta, a munkálatok már akár 2021 őszén elkezdődhetnek. A múzeum 2021-ben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. Azt tervezték, hogy a nyár végén, mielőtt bezárják a múzeumot, megünneplik az évfordulót, ezt követően pedig megkezdődhet a felújítás.

2021 februárjában Eperjes megye ismét örömhírrel szolgált, megérkezett a számlára a támogatás második részlete, nem kevesebb, mint 4 millió euró. Megvolt az építési engedély, a megye folyamatosan intézte az adminisztratív lépéseket, úgy látták, nincs akadálya, hogy a munkálatok 2022 tavaszán már tényleg elkezdődjenek.

Aztán a kormány meggondolta magát

A Pellegrini-kabinet által odaítélt 7,1 millió euró 2019-ben még elégnek bizonyult volna a felújításhoz, de időközben megdrágultak az építési anyagok, és kiderült, hogy az összeg nem lesz elég. A projektdokumentáció feldolgozása során a beruházás költségei csaknem 80 százalékkal, több mint 12,7 millió euróra emelkedtek. Eperjes megye próbált megoldást találni, végül a kormányhoz fordult, hogy emeljék meg a dotáció összegét.

Marilyn Monroe/Andy Warhol. Fotó – TASR

A kormány azonban nem hogy nem tett eleget a kérésnek, kilátásba helyezte, hogy a megye egy lyukas fillért se kap a múzeum rekonstrukciójára. 2022 nyarán azzal állt elő a Heger-kabinet, hogy visszavonja a Pellegrini-kormány által elfogadott határozatot. A pénzügyminisztérium azt állította, az eredeti formájában elfogadott határozat alapján nem valósítható meg a projekt.

Az utolsó csepp a kiállítóteremben

Megérkezett a tél, és ezzel visszakerültünk a történetünk elejére. Mivel az épület egy része életveszélyessé vált, Eperjes megye megelégelte a kormány macska-egér játékát, és februárban saját kezébe vette az irányítást. Saját forrásból vágtak neki a nagyjából 12 millió eurós beruházásnak, és a megyei képviselők vállalták, hogy az építkezés befejezése után négy év alatt részletekben fizeti ki a megye a kivitelezőnek a munkálatokat.

Milan Majerský tavasszal csalódottságának adott hangot. Elmondta, azt hitte, az állam pozitívan bírálja el a megye kérését a további forrásokat illetően, de végül a Pellegrini-kabinet által vállalt 7,1 millió euró utolsó részletét sem kapták meg. Majerský elmondta, bízik benne, hogy legalább a már megkapott pénzt nem kell visszaküldeni.

A pénzügyminisztérium reakciójában közölte, hogy mivel a megye végül elállt attól a kéréstől, hogy az állam emelje meg a 2019-ben jóváhagyott támogatás összegét, megkapja az eredetileg jóváhagyott 7,1 millió eurót.

Egy új esély a Warhol-múzeumnak

Idén áprilisban aztán megtört a jég, az építési területet átadták a kivitelezőnek, megkezdődtek a munkálatok. A beruházás nagyjából 12,3 millió euróba kerül, ebből Eperjes megye 7,2 millió eurót, az állam pedig végül 5,1 millió eurót áll.

A Pellegrini-kabinet által megítélt 7,1 millió euró egy részét vissza kellett fizetnie a megyének, így maradt végül az állam zsebéből 5,1 millió a rekonstrukcióra. Majerský kifejtette, hogy a kétmillió eurót azért kellett visszaadni, mert a projektdokumentációval kapcsolatos határidőket tavaly év végén elmulasztották.

A mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum látványterve. Fotó – TASR

Bár rögös út vezetett idáig, úgy tűnik, végül pozitív eredménnyel zárul a mezőlaborci modern művészeti múzeum kálváriája.

De vajon meg kellene elégednünk ezzel? A történethez hozzátartozik, hogy a világon mindössze két Warhol-múzeum létezik, az egyik az egyesült államokbeli Pittsburghben, Warhol szülővárosában, a másik itt, Szlovákia keleti csücskében, Mezőlaborcon.

Warhol büszke lenne, állítja a művész unokaöccse

A nyáron Warhol unokaöccse, James Warhola is ellátogatott Mezőlaborcra, ahol megtekintette a folyamatban lévő munkálatokat és a végleges terveket. Elmondta, hogy tudomása volt róla, hogy felújítás zajlik, de a látottak felülmúlták az elképzeléseit. Elégedetten nyilatkozott, úgy vélte, a felújítás után a mezőlaborci múzeum még a pittsburghi intézményt is felülmúlhatja bizonyos szempontból.

„Kár, hogy nem lehet itt velünk, de nagyon büszke lenne arra, ahogy ez az ország, ez a régió befogadta a munkáját és az alkotásait“ – mondta a SME napilapnak James Warhola a művészről.

Kelet-Szlovákia

Kultúra

Művészet

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak