Napunk

A politika öreg bácsik drámája, a magyar pártok taszítóak, a fiatalokat nem érdekli a közélet. Elsőszavazókkal beszélgettünk

Dóra, Ferenc és Réka. Fotók - a megszólalók archívumából
Dóra, Ferenc és Réka. Fotók – a megszólalók archívumából

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Végighallgattam a gombaszögi Berényi–Rigó-vitát, és az végképp elborzasztott a magyar pártoktól” – mondja a 18 éves Gáspár. A 19 éves Réka arról beszél, hogy náluk otthon tabutéma a politika, mert ha szóba kerül, a szülei és a nagyszülei összevesznek rajta. A szintén 19 éves Dóra pedig attól tart, hogy ha Fico lesz a miniszterelnök, úgy fog majd kormányozni, mint Orbán Viktor.

A Focus szerint ha csak a 30 év alattiak szavaznának Szlovákiában, a választást a PS nyerné, a második a radikális Republika lenne. A szlovákiai magyar fiatalokról nincsenek ilyen adatok, de az általunk megkérdezettek közül Gáspár is a PS-re fog szavazni, és a 20 éves Áronnál is a progresszívek a másik opció – ha szeptember végéig kiábrándul a Hídból. A 18 éves Ferenc mindenképp elmegy szavazni, de még nem döntötte el, kire, az egyik fontos szempont nála a környezetvédelem lesz.

A szlovák pártok megcélozták a fiatalokat is: a Republika a Youtube-on és a Tiktokon is aktív, a nevét Saskára fiatalító SaS is Tiktokon támadja a Smert, a PS ugyanitt a Barbie-őrületet meglovagolva Kenként mutatja be Michal Šimečka pártelnököt.

A magyar pártok viszont mintha megfeledkeztek volna a fiatalokról, legalábbis senki az általunk megkérdezettek közül nem érezte magát megszólítva. A szlovákiai magyar politikusok nem aktívak a Tiktokon, és nem is láttuk egyiküket sem Kenként. Vagy Barbie-ként, de a potenciális Szövetség-, Híd- vagy Magyar Fórum-Barbie-k eleve sokkal kevesebben vannak, mint a lehetséges Kenek.

Az alábbiakban öt szlovákiai magyar elsőszavazó mondja el, hogy kire fog szavazni – ha fog –, és miért, de arról is beszélgettünk velük, mennyire téma a családjukban és a baráti körükben a politika és a közélet, és hogy mit várnak az őszi előrehozott választástól. Vannak, akik a keresztnevükkel, mások a teljes nevükkel szerepelnek a cikkben.


Bondor Gáspár, 18 éves, Pozsonyeperjes

Iskola: Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely

Kire fog szavazni: PS

Jövőre érettségizem, utána Pozsonyban tervezek továbbtanulni, kutató gyógyszerész szeretnék lenni.

Mindenképp részt veszek a választáson, és a PS-re fogok voksolni. Azért választom őket, mert nagyon sok programpontjukkal tudok azonosulni, mint a melegjogokért való kiállás, vagy a marihuána dekriminalizálása.

Olyan politikai hirdetéssel nem találkoztam, ami kimondottan a fiatalokat szólítja meg. Leggyakrabban a magyar pártok hirdetései jönnek szembe, itt a környéken mindenhol kint vannak a plakátjaik, de azok inkább taszítanak. Végighallgattam a gombaszögi Berényi–Rigó-vitát, és az végképp elborzasztott a magyar pártoktól. Másrészt a felmérések is azt mutatják, hogy semmi esélyük bejutni, főleg így, hogy atomizálódtak a magyar pártok. Úgy vagyok vele, hogy már meghallgatni sem vagyok hajlandó, mit mondanak.

Bondor Gáspár

Egy időben követtem a magyarországi politikát is, de beleuntam, és igyekszem távol tartani magamat tőle. A hazai közéletet sem követem túl intenzíven. A családban a legtöbben szintén a PS-re fognak szavazni, én pedig hiszek azoknak a családtagjaimnak, akik jobban átlátják a politikát, hogy ez jó döntés. Szerintem a magyar képviseletet is el lehet úgy képzelni, hogy nem egy magyar párt kerül be a parlamentbe, hanem egy szlovák párt listáján bejutott magyar képviselők látják el ezt a feladatot.

A baráti körömben is próbálom népszerűsíteni a PS-t, de egyébként azt látom, hogy az én korosztályomban általános az apátia. A fiatalok nem érzik, hogy döntéshelyzetben lennének, hogy változást tudnának elérni a szavazatukkal. Fásultságot tapasztalok, de szerintem kimozdítható ez a korosztály is a közönyből.

A választástól azt várom, hogy a parlamentben legyen helye a vitának, olyan kormány alakuljon, amiben nem birtokol egy párt olyan túlhatalmat, mint Magyarországon, a döntésekbe legyen beleszólásuk a kisebb pártoknak is. És azt is fontosnak tartom, hogy elinduljon meg egy előrevivő, pártokon és ideológiákon átívelő kommunikáció, ami természetesen egy idealista elképzelés a részemről, de ezt tartanám a legjobbnak.


Lénárt Dóra, 19 éves, Felsőszeli

Iskola: Comenius Egyetem, közgazdaságtan

Kire fog szavazni: Híd

Idén érettségiztem a komáromi Selye János Gimnáziumban, ősztől Pozsonyban folytatom a tanulmányaimat a Comenius Egyetemen, közgazdaságtant fogok tanulni.

Részt fogok venni a választáson, a Híd felé húzok, annak ellenére, hogy nincs túl sok esélyük bekerülni a parlamentbe.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Híd

Magyar Szövetség

Progresívne Slovensko

Robert Fico

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak