Napunk

Nagy bulit csapott Pellegrini Dunaszerdahelyen, de a kisebbségi jogokról hiába kérdeztük

A Hlas kampányrendezvénye Dunaszerdahelyen. Fotó – Napunk
A Hlas kampányrendezvénye Dunaszerdahelyen. Fotó – Napunk

Dunaszerdahelyen arról is kérdeztük a Hlas elnökét, mit kezdene a kettős állampolgársággal, és egyetért-e azzal, hogy Dél-Szlovákia elhanyagolt része az országnak.

Amikor megérkezem a nemrég felújított dunaszerdahelyi Vásártérre a Hlas kampányestjére, Peter Šrámek épp az Egy jó asszony mindent megbocsát című, a metoo-korszakot sikeresen túlélt slágerrel hangolja a közönséget. Egy pillanatra elbizonytalanodom, nem Boris Kollár fog-e mégiscsak fellépni, de akkor a közönségbe vegyülve megpillantom Peter Pellegrini ex-miniszterelnöki hátát, és minden a helyére kerül.

Nehéz eldönteni, Pellegrini vagy Šrámek csalta-e ki ezen a kellemes csütörtöki estén a robusztus Mol Aréna szomszédságában lévő térre a dunaszerdahelyieket, de viszonylag népes közönség verődött össze a hat órai kezdésre. Az első dalok után egy kisvideót nézhetünk meg a színpad melletti kivetítőn arról, milyen tragikus helyzetbe sodorta az országot Igor Matovič és Eduard Heger kormányzása. A videó első kockáin mindjárt egy dél-szlovákiai község, Kosút polgármestere, Zdenka Mačicová tűnik fel, aki a kevés dél-szlovákiai hlasos politikus egyike. A videó után lép a színpadra Peter Pellegrini.

A teret belakja a Hlas: a színpad egyik oldalán kivetítő, a másik oldalán több stand áll. Az első standnál a párt petíciója alá gyűjtenek aláírásokat, a másodiknál Pellegrini könyvét osztogatják (ingyen), a következőknél pedig (ahol a leghosszabb sorok állnak) frissítővel kedveskednek a közönségnek (van sós és édes palacsinta is Pallacinky néven).

Hlasos túlélőkészlet. Fotó – Vladimír Šimíček

Mit ígér Pellegrini a magyaroknak?

A közönség soraiban otthonosan mozognak a Hlas politikusai és aktivistái, de a legtöbben a helyi érdeklődők vannak, akiket Pellegrini egy „Jó estét” erejéig magyarul is köszönt, de mindjárt hozzáteszi, ennél többet ne várjanak tőle, ami a magyart illeti. A végén azért még egy köszönöm szépenre is futja tőle.

A színpadon Peter Šrámek kivételével mindenki szlovákul beszél, bár Pellegrini egy alkalommal észbe kap, amikor azt mondja, nem engedhetjük meg, hogy ilyen sokat fizessenek az élelmiszerekért a szlovákok – gyorsan hozzáteszi: és a magyarok.

Pellegrini beszéde elején kiemeli, az egész napot a járásban tölti, de vissza fog térni a választások után is. Azt ígéri, ha kormányra kerülnek, négy év alatt legalább kétszer lesz Dunaszerdahelyen is kihelyezett kormányülés.

Kiemeli, hogy nem fognak különbséget tenni magyarok és szlovákok között, amit a közönség tapssal jutalmaz. Azt is megemlíti, hogy amikor Komáromban tartott sajtótájékoztatót, újságírói kérdést kapott arról, mit szól a magyar kormány Dél-Szlovákiába irányuló támogatásaihoz (a Napunktól kapta ezt a kérdést). „Én ezt nem bírálom, mert

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Hlas

Peter Pellegrini

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak