Napunk

A 22-es csapdájába került a Kisebbségi Kulturális Alap

Silvia Hroncová a szlovákiai magyar kultúrpolitikusokkal tárgyalt. Fotó - FB
Silvia Hroncová a szlovákiai magyar kultúrpolitikusokkal tárgyalt. Fotó – FB

A Kisebbségi Kulturális Alap működésével komoly gond van, hiszen a kulturális szervezetek idén sem kapják meg időben a támogatásokat. Az azonban nem egyértelmű, ki és mikor hibázott, ahogy az sem, ki és hogyan fogja megoldani a problémát.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Silvia Hroncová, a szakértői kormány kulturális minisztere csütörtökön Komáromban járt. Keszegh Béla komáromi polgármester hívta meg – első látásra pedig nem tűnt ez többnek udvariassági látogatásnál. A miniszter megtekintette a komáromi erődöt, járt a helyi Maticánál, megnézte a város egyik büszkeségét, a Dramaťák színjátszó csoportot, és ellátogatott Leányvárra és az ógyallai csillagvizsgálóba is.

A sűrű programnak azonban volt egy olyan pontja is, mely nagyobb jelentőséggel bírt, és amiért a komáromi városházára érkezett a szlovákiai magyar kultúrpolitikai elit nagy része is Bárdos Gyulától Orosz Örsön keresztül Rigó Konrádig. Keszegh Béla ugyanis egy asztalhoz ültette őket Silvia Hroncovával, hogy beszéljenek a Kisebbségi Kulturális Alap működési problémáiról, és arról, mit lehet kezdeni az erről szóló törvénnyel.

A törvény ugyanis a közeljövőben meg fog nyílni: mivel a vietnami kisebbséget hivatalosan is elismerte az állam, őket is megilleti majd a kulturális támogatás, és ezt legiszlatív úton is rendezni kell. S ha már megnyílik a törvény, ez lehetőséget ad arra is, hogy módosítsanak, finomhangolják és kiegészítsék a KKA menedzseléséről szóló részeket is.

Fotó – FB

Silvia Hroncová számára a találkozó nem kizárólag erről szólt, a 2030-ig szóló kulturális és kreatív ipari stratégiáról is beszéltek, ám a találkozó magyar résztvevői számára a központi elem kétségkívül az volt, hogyan tud a szakértői kormány kulturális minisztere segíteni abban, hogy a KKA problémái megoldódjanak.

A kisebbségi kulturális szervezetek arra panaszkodnak, hogy:

  • a KKA-nál lassan dolgozzák fel az igényléseket. A folyamat miatt a kulturális rendezvények szervezői komoly pénzügyi problémákba kerülnek, és a késések rombolják a megítélésüket is.
  • Az év első felében egyre kevesebb kulturális program valósul meg, mert pénzügyi támogatás nélkül nem tudják megszervezni azokat. Őszre viszont, mikor megkapják a támogatást, így aránytalanul sok program csúszik át.
  • A pályázatokat a KKA késve értékelte ki, a támogatási szerződések viszont még mindig nincsenek előkészítve.
  • A szerződések aláírását hátráltatják a bürokratikus akadályok is, holott a párhuzamosan működő Művészeti Alapnál (Fond na podporu umenia, FPU) ilyen problémák nem merülnek fel.
  • A KKA vezetése arra hivatkozik, hogy egy munkaügyi felügyeleti igazolás miatt csúsznak a szerződések, holott a kulturális szervezetek szerint ezeket nem is kellene kérniük veszélyhelyzetben.

A szervezetek azt szeretnék, ha minél hamarabb megtörténne a szerződések aláírása, elindulnának a kifizetések, és megváltozna az alap működése is, hogy a jövőben ne történjen csúszás. Azt követelik, hogy minél hamarabb felálljon az igazgatótanács és az új szakmai tanácsok a KKA-nál, az őket megválasztó új szervezetek minél hamarabb regisztrálhassanak, az alap minél hamarabb írja ki az új pályázati felhívásokat, és mutasson be egy ütemtervet a következő évre. Hozzáteszik, nem kis éllel Alena Kotvanová, a KKA igazgatójával szemben: örülnének, ha a KKA-t olyan igazgató vezetné, aki egy kisebbségi közösséghez tartozik, hogy jobban azonosuljon a kisebbségi kultúra jelentőségével.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

KKA

Kultúra

Kulturális minisztérium

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak