Napunk

Napunk newsfilter: Ivan Korčok még komoly fejtörést okozhat a szlovákiai magyaroknak

Ivan Korčok. Fotó N - Vladimír Šimíček
Ivan Korčok. Fotó N – Vladimír Šimíček

1. Már a Hlas is orbáni húrokat penget, de egyelőre csak a gazdaság terén. 2. Korčok lehetséges elnökjelöltsége a magyar politika „jó oldalra állásának” újabb próbatétele lehet.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.

1. Már a Hlas is orbáni húrokat penget, de egyelőre csak a gazdaság terén

Branislav Becík, Nyitra megye elnöke, a Hlas politikusa különadót szeretne a külföldi kiskereskedelmi láncok számára. Szerinte a Slovnaftra kiszabott különadó példájára ezeket a láncokat is meg kellene adóztatni, mert a járvány alatt megerősödött a pozíciójuk, miközben a kis boltok bezártak.

A különadó műfaja ismerős lehet Magyarországról: a kormány szektorális különadókkal szerez forrást és csinál magának mozgásteret – vagy most már inkább ezekkel is igyekszik ellensúlyozni a mozgástér szűkülését.

A magyarországi eljárás csomagolása vegytiszta populizmus: az indok általában az, hogy ezek a gonosz multik az embereken élősködve extraprofitra tesznek szert, amit az állam szépen elvesz tőlük, és visszaadja az embereknek.

A csomagolás mögött azonban ott a szigorú gyakorlatiasság: ezek a plusz források a költségvetést segítették, amin mostanra egyre nagyobbak lettek a lyukak, miközben az emberek életére annyi volt a hatásuk, hogy az árakba a többi mellett ezt az adót is belekalkulálták a cégek.

Természetesen a Hlas javaslata is vegytiszta populizmus és egyelőre csak kampányfogás, és annyiban külön necces, hogy a felvetett különadó kimondottan a külföldi cégekre vonatkozna, ami nem igazán egyeztethető össze az uniós elvekkel. Magyarországon a különadók szektorokra vonatkoznak, igaz, a kiskereskedelmi láncok esetében azért úgy van kitalálva, hogy a hazai láncokat ne érintse.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas-SD

Ivan Korčok

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Robert Fico

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak