Napunk

Kíváncsi rá, hogyan nézne ki Barbie-ként vagy Kenként? A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint ez veszélyes is lehet

A bairbie.me által generált képek. Forrás - Instagram/Shirley Mao
A bairbie.me által generált képek. Forrás – Instagram/Shirley Mao

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A weboldal körül kialakult őrületbe már több szlovákiai médium is bekapcsolódott. A Topky például a szlovák politikusokat változtatta Barbie-vá és Kenné, a Dobré noviny a szlovák színészeket, a Pluska pedig a Markíza csatorna műsorvezetőit.

Az alkalmazás azonban, amely ezeket a képeket generálja, nem tartja be a személyi adatok védelmére szolgáló uniós szabályokat (GDPR). Tehát veszélyben vannak azok az adatok, amiket az oldal felhasználói megosztanak vele.

A lengyelországi hatóságok ezért már pénteken figyelmeztetést adtak ki az oldalra vonatkozóan – noha kissé túlzásba estek.

Csütörtökön a szlovák Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) is követte a példájukat.

Két weboldal

A lengyel minisztérium eredetileg két weboldalra adott ki figyelmeztetést, mégpedig a barbieselfie.ai és a bairbie.me oldalakra. Később frissítették a bejegyzést, az első oldal ugyanis Margot Robbie Barbie filmjéhez készült kampány hivatalos része.

A barbieselfie.ai weboldalt még áprilisban hozta létre a Warner Bros filmstúdió a Bros ügynökséggel együtt. Az oldal a PhotoRoom szolgáltatásait veszi igénybe, amely eltávolítja a feltöltött fotók hátterét, és a filmet reklámozó mémeket készít belőlük. Ezt állítólag már több mint 13 millióan kipróbálták.

A weboldal regisztráció és adatok megadása nélkül is lehetővé teszi a képek generálását.

A lengyel minisztérium arra figyelmeztetett, hogy az oldal használatával a felhasználók hozzáférést adnak a fényképezőhöz, a számlatörténethez, valamint a felmérésekből vagy játékokból származó adatokhoz is. Igazából viszont csak azt történt, hogy a minisztérium hibásan idézett a Warner Bros általános személyi adatvédelmi szabályzatából. Ezek ugyanis nem a Barbie-oldalra vonatkoztak.

A Barbie film hivatalos alkalmazása

A másik weboldal, a bairbie.me már problémásabb. A Rvnway cég és Shirley Mao dizájner áll mögötte, a domainjét pedig júliusban regisztrálták.

A szolgáltatás nem jogosult

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Kiberbiztonság

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak