Napunk

Uram, mi ezzel a gond? Visszavonul Buffon, a legendás kapus, aki tudta, hogy milyen fontos hibázni

Gianluigi Buffon a 2006-os győztes világbajnoki döntő után. Fotó - TASR/AP
Gianluigi Buffon a 2006-os győztes világbajnoki döntő után. Fotó – TASR/AP

Eleged van a propagandából, és több igazi hírt olvasnál? Támogasd a Napunk.sk-t, ahol csak valós híreket közlünk, és a hírek hátterét is feltárjuk. 2024-es költségvetésünkből legalább 30 ezer euró hiányzik, kérjük, adományoddal járulj hozzá, hogy változatlanul végezhessük a munkánkat jövőre is. Köszönjük, hogy a független újságírás oldalán állsz!

Gianluigi Buffon egy közel három évtizedet felölelő korszak meghatározó kapusaként vonul vissza. Buffon 1995-ben, 17 éves ifjoncként debütált a Parma első csapatában, és hamar a világ egyik legjobbjává vált. Most, 45 évesen zárja le pályafutását, és a már a Serie B-ben játszó Parmához való visszatérését követően búcsúzik a futballtól.

„Ez minden, barátaim! Mindent megadtatok nekem. Mindent megadtam nektek. Ezt együtt értük el” – írta Buffon a közösségi oldalán megjelent bejegyzésében.

Pályafutása során sorra nyerte a trófeákat és világsztárrá vált, de arról is beszélt, hogy a sikerei ellenére depresszióval és pánikrohamokkal küzd. Mindemellett a 21. század elejének egyik ikonikus olasz játékosa volt.

Például a játékot meghatározó Andrea Pirlo mellett. Utóbbi önéletrajzában arról ír, hogy amikor a 2006-os világbajnokság döntőjének végén a büntetőpárbaj alatt a tizenegyesponthoz sétált, azon volt, hogy a tekintete találkozzon Buffonéval, mert úgy gondolta, hogy abból önbizalmat meríthet.

Buffon mindig is rendkívül magabiztosnak mutatkozott. A Parma edzői 1995 novemberében kezdték el fontolgatni, hogy kapuba állítják a Serie A-ban, noha akkor még nagyon fiatal volt. A csapat éppen ekkor került szembe a rendkívül erős AC Milannal, a tehetséges Buffon pedig kiválóan teljesített az edzéseken.

A szakvezetésben ugyanakkor volt némi vita arról, hogy a fiatal tehetség nem követ-e el véletlenül egy olyan hibát, ami megnehezítené a pályakezdését.

Uram, mi ezzel a gond?

Nevio Scala vezetőedző ezért is látogatta meg a mérkőzés előtt Buffont a szállodai szobájában. „Gigi még soha nem játszott az első csapatban, és most egy szupersztárokkal teli együttes ellen készültünk felállni: Roberto Baggio, George Weah, Paolo Maldini. Ezért azt mondtam neki: »Gigi, mi lenne, ha holnap a kezdőcsapatban játszanál?« Gigi egyenesen rám nézett, szinte szórakozottan, és határozottan megkérdezte: »Uram, mi ezzel a gond?«” – nyilatkozta Scala a Goal.com-nak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Labdarúgás

Sport

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak