Napunk

Napunk newsfilter: A Smernek inkább csak múltja van, jövője nincs

Fotó - TASR
Fotó – TASR

1. Átláthatóbb, de polarizáltabb lesz a jövő szlovák politikája. 2. A szlovákiai magyarok körében nyert a propaganda. 3. Az iszonyatot nem szabad elfelejteni.

Eleged van a propagandából, és több igazi hírt olvasnál? Támogasd a Napunk.sk-t, ahol csak valós híreket közlünk, és a hírek hátterét is feltárjuk. 2024-es költségvetésünkből legalább 30 ezer euró hiányzik, kérjük, adományoddal járulj hozzá, hogy változatlanul végezhessük a munkánkat jövőre is. Köszönjük, hogy a független újságírás oldalán állsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Átláthatóbb, de polarizáltabb lesz a jövő szlovák politikája

A választások előtti felmérések adataival óvatosan kell bánni, hiszen az ott közölt számok általában csak pillanatképek. Erre maguk a közvélemény-kutatók is fel szokták hívni a figyelmet: ha valaki túlságosan a számokra hagyatkozik, az majd kapkodhat a szívéhez a választások napján, mikor megjelennek az első eredmények.

A felméréseket mindig az előző közvélemény-kutatások és a politikai közbeszéd alakulásának kontextusában, trendeket figyelve érdemes követni. A dolgok alakulásának jobb megértésében segítenek az olyan összegzések, melyek mélységében vizsgálják a helyzetet – például arra mutatnak rá, hogyan szavaznak egyes korcsoportok, a fiatalok, a középkorúak és az idősek.

Már nem Matovič a válasz. Egy ilyen kutatásból derült ki ma, hogy a trendek azt mutatják: mostanra tényleg valamiféle generációváltáshoz érkezett a szlovákiai politika. Ez a generációváltás pedig kicsit tisztít majd az összképen: aki nem képes rá felkészülni, az biztosan meg fogja ütni a bokáját szeptemberben.

Ezt a változást várta a közvélemény 2020-ban is, akkor azonban az OĽaNO és Igor Matovič ellopta a show-t. Az emberek akkoriban érezték, hogy valami gond van, de nem voltak biztosak abban, hogy pontosan mi a válasz. Matovič pedig a leggyorsabban csapott le rájuk, és elhitette velük, hogy ő maga a válasz.

Azóta azonban eltelt három és fél sűrű év, egy világjárvánnyal és egy mellettünk dúló háborúval. Matovič és társai pedig elbuktak, hiszen ezekre a kihívásokra nem volt elég Igor mint válasz. Az emberek most is érzik, hogy valami gond van, de ez alatt a három és fél év alatt sokkal magabiztosabbak lettek abban, hogy szerintük mi rá a válasz – s így nőtt a társadalmi polarizáció is. Ezeket az erővonalakat jól mutatja az a korcsoportos összegzés, melyet a Focus készített több idei felmérés eredményeiből.

Az erős emberek vége. A fiataloknál tetten érhető leginkább, milyen ideák mentén szakad a társadalom. Két érdekes dolog is megállapítható az eredményekről. Az egyik, hogy a jövő politikai csatáit két olyan párt fogja vívni, melyeknek nagyon jól meghatározható az arculata, az egyik A-t mond, a másik B-t. A Republika szavazóinak nem okoz majd gondot felvállalni a fokozatosan szalonképessé tett fasisztoid jobboldali véleményüket – hiszen egyszerűen ebben a helyzetben szocializálódtak.

A másik érdekes jelenség, hogy úgy tűnik, a fiatalokat egyszerűen már nem érdeklik az elmúlt évek meghatározó politikai megmondóemberei, legyen szó Robert Ficóról, Igor Matovičról, Richard Sulíkról vagy Marian Kotlebáról. Azt nem lehet megállapítani, hogy csak a régieket vagy minden megmondóembert elutasítanak, de benne van a pakliban, hogy az erős emberek és az egyszemélyes pártok tere szűkülni fog a szlovák politikai színpadon.

Fico a múlt politikusa. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez még a távoli jövő – hiszen a 18–30 éves fiatalok mintája a legkisebb a kutatásban –, ha megnézzük

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Felmérés

Holokauszt

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Robert Fico

Romák

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak