Napunk

Nem szegényebbek a magyar milliárdosok, mint a környékbeli országokban. Csányi és Mészáros nagyjából egy szinten van szlovák és román társaival

Mészáros Lőrinc. Fotó - MTI
Mészáros Lőrinc. Fotó – MTI

Gulyás Gergely azt mondta Zánkán, hogy a magyar milliárdosok jóval szegényebbek, mint a lengyel, a cseh és az ukrán milliárdosok. Hogy ez valóban így van-e, annak a Telex járt utána.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A reformátusok zánkai ifjúsági fesztiválján kérték számon Gulyás Gergely magyar miniszterelnökséget vezető miniszteren Mészáros Lőrinc és Tiborcz István látványos meggazdagodását, továbbá a magyar oktatás és egészségügy állapotát.

Mindezzel egy 25 éves ózdi fiatal szembesítette Gulyás Gergelyt, aki szerint a kormány politikája nem Krisztust képviseli, hanem pont ellentmond annak. „Követelem a magyar keresztény ifjúság nevében, hogy tűnjön el Orbán Viktor és a sleppje a politikából” – kelt ki a kormány ellen Tóth Bálint, a Csillagpont Fesztiválon még múlt csütörtökön, miután Gulyás Gergely arról beszélt az előadásában, hogy a politikát más mércével kell nézni, mint a kereszténységet.

„A bűnök abszolút értékkel bírnak, nincsen világi indok, amely felmentene azok alól” – reagált szavaira Tóth, aki szerint „a keresztény ifjúságnak elege van” a kormány által képviselt mércéből. A fiatal református szerint bűn Mészáros Lőrincz, Orbán Viktor miniszterelnök gyerekkori barátjának és Tiborcz Istvánnak, Orbán vejének a meggazdagodása, mely szembemegy a magyar emberek érdekeivel. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam nem gondoskodik az egészségügy és az oktatás fenntartásáról és fejlesztéséről.

Gulyás Gergely igyekezett leszögezni, hogy semmilyen kapcsolatban nem áll Mészáros Lőrinccel, így nem érzi feladatának, hogy megvédje az ország leggazdagabb emberét.

„Bízom benne, hogy a vállalkozók Magyarországon betartják a törvényeket” – mondta Gulyás azzal, hogy ha törvényesen vállalkoznak, akkor másokhoz hasonlóan a magyar vállalkozók is részesülhetnek a magyar gazdaság hihetetlen nagy mértékű növekedéséből.

„Ha van baj Mészáros Lőrinccel, akkor az, hogy nem harminc vagy negyven van belőle, mert az lenne a jó, ha minél több nagyon gazdag magyar ember lenne” – jelentette ki Zánkán Gulyás Gergely, és azzal folytatta, hogy a magyar milliárdosok jóval szegényebbek, mint a lengyel, a cseh és az ukrán milliárdosok.

Telex utánajárt, ennek az állításnak, hogy kiderítse, valóban így van-e. A Forbes magazin toplistája szerint Magyarország leggazdagabb emberei ma a bankár Csányi Sándor és az állami megbízásokból meggazdagodott polgármester, az egykori gázszerelő, Mészáros Lőrinc, 1,6, illetve 1,3 milliárd dollárra becsült vagyonnal.

Michal Solowow 6,8 milliárd dollárral Lengyelország, Rinat Ahmetov 5,7 milliárddal Ukrajna, férje halálát követően pedig Renata Kellnerova 16,9 milliárddal Csehország leggazdagabb emberei. Hozzájuk képest Csányi és Mészáros valóban jóval kisebb vagyonnal bír. Viszont a szlovák Ivan Chrenko, 1,7 milliárd dollárral gyakorlatilag egy kategóriába sorolható a magyar milliárdosokkal.

Ugyanakkor Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában nincs dollármilliárdos, míg Románia leggazdagabb emberének Ion Țiriac számít, 2,1 milliárd dollárral.

A Telex így arra a következtetésre jutott, hogy nem állja meg a helyét Gulyás Gergely állítása.

Magyarország

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak