Napunk

Kérdések és válaszok a gyermeksürgősségi ellátás jelenlegi állapotáról

Illusztrációs fotó - Flickr.com/Nenad Stojkovic
Illusztrációs fotó – Flickr.com/Nenad Stojkovic

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A gyermek-egészségügyi ellátás válsága egyre mélyebb. A gyermekorvosok fele nyugdíjaskorú, ráadásul az állomány nagy része már nem bírja tovább, ezért sokan benyújtották a felmondásukat. Továbbra is ügyelniük kell, de még az is megtörténhet, hogy tömegesen nyugdíjba vonulnak.

Összeszedtük a helyzetet illető leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.

A térkép a gyermekellátás szintjét mutatja az egyes járások szerint.

Miért követelnek változásokat a gyermekorvosok?

Szlovákiában kevés van belőlük, az egészségügyi minisztérium adatai alapján összesen 229 gyermekorvos hiányzik. A legkritikusabb járások között például a Nagykürtösi és a Rimaszombati is megtalálható. További probléma, hogy a jelenleg praktizáló gyermekorvosok csaknem fele már nyugdíjaskorú, az átlagéletkoruk 59 év. Amennyiben ezek az orvosok úgy döntenének, hogy nyugdíjba vonulnak, körülbelül 600 ezer gyerek maradna egészségügyi ellátás nélkül.

Miért nyújtották be a felmondásukat az ambuláns gyermekorvosok az ügyeleteken?

Azért, hogy tudassák az állammal, hogy nem értenek egyet az ügyeletek jelenlegi rendszerével. Ezt több mint 400 gyermekorvos tette meg, akik most kevesebb fizetésért és a törvény által előírt kötelességük miatt dolgoznak tovább.

Rövidülni fog az ambuláns ügyeletek ideje?

Az ambuláns ügyeletek jelenleg éjjel 22:00-ig fogadnak betegeket, hétköznap 16.00-tól, hétvégente pedig 7.00-tól. A gyermekorvosok azt kérik, hogy csak este 20.00-ig tartson a rendelési idő, valamint azt, hogy hétvégente reggel 8.00-tól nyissanak ki az ügyeletek.

A rendelési idő nem fog rövidülni, ehhez ugyanis törvénymódosításra lenne szükség. A parlament pedig a szeptemberi választás előtt már nem tervez ülést tartani, így nem lesz hol megszavazni. Összehívhatnának ugyan egy rendkívüli ülést, ehhez azonban minimum 30 képviselő aláírására van szükség.

Veszélyben van az egészségügyi ellátás elérhetősége?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Egészségügy

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak