Napunk

Napunk newsfilter: Orbánék magasról tesznek az állampolgárok érdekére

A Fehér Ház. Fotó - MTI
A Fehér Ház. Fotó – MTI

1. A magyar kormány kudarcot vallott vízumügyben. 2. Ma 87 éve kezdődött az egyik leglátványosabb sportswashing, amely ma egyre több követőre talál.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.

1. A magyar kormány kudarcot vallott vízumügyben

Az Egyesült Államok szigorúan korlátozta a magyar állampolgárok vízummentességét. Azzal indokolják ezt a lépést, hogy a 2010-es, magyar állampolgárságot biztosító törvény és az utána elfogadott más rendelkezések következményeként egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember kapott magyar állampolgárságot 2011 és 2020 között, megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.

Szlovákia is része annak az amerikai vízummentességi programnak, amely keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár kilencven napra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

És amelyben mától egyedül a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA (Electronic System for Travel Authorization) érvényessége két évről egy évre csökken, és csak egyszeri használatra lesz érvényes.

A magyar vezetés nyilván soha nem vétkes semmiben, legalábbis a magyar vezetés szerint. Most is rögtön megtalálták a bűnöst, aki nem más, mint Trump amerikai ellenpólusa, Joe Biden. Sorost emlegetni talán már kínos lett volna.

Pintér Sándorék azt írták, hogy „az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!”

Ezzel szemben a tények arról beszélnek, hogy… kezdhetjük, ahogy a magyar kormány minden hasonló kijelentése után.

Szóval a tények azt mutatják, hogy ez nem új történet, és az amerikaiak már korábban azonosították a rendszer hibáit, és megoldási javaslatokat is megfogalmaztak. David Pressman nagykövet szerint az Egyesült Államok nem erre az eredményre törekedett.

Ahogy a Politico felhívja rá a figyelmet, az USA már 2017-ben ideiglenessé tette Magyarország státuszát a vízummentességi programban, illetve a kettős állampolgárság megadásának gyakorlata miatt a nem Magyarországon született magyar állampolgárok már 2020 óta nem jogosultak a vízummentességre.

Tény az is, hogy Trump elnök 2017. január 20-án lépett hivatalba, és 2021. január 20-ig töltötte be a tisztséget.

Tény az is, hogy a magyar kormány tehetett volna valamit azért, hogy ez a kedvezmény megmaradjon az állampolgárainak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

David Pressman

Magyar kormány

Napunk newsfilter

Olimpia

Orbán Viktor

Sport

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak