Napunk

Kampánytémának használja a bevándorlókat a Szövetség, a félelemkeltésnek nincs alapja

Az utóbbi hetekben a korábbinál többen próbálnak átjutni Szlovákia területére. Fotó -TASR
Az utóbbi hetekben a korábbinál többen próbálnak átjutni Szlovákia területére. Fotó -TASR

Bő egy hónap után ismét kampánytémának használja az illegális határátlépők jelenlétét a Szövetség, pontosabban két rimaszombati jelöltje járul hozzá nem kis mértékben a hangulat- és félelemkeltéshez.

Júniusban Gyimesi György és Forró Krisztián készített videót, előbbi többet is, melyben arról számoltak be, milyen drámai a helyzet a komáromi régióban a beáramló migránsok miatt. Hangsúlyozták azt is, hogy a helyiek nem érzik magukat biztonságban, és lépéseket követeltek az akkori belügyminisztertől. Rajtuk kívül a Hlas, a Republika is igyekezett meglovagolni a témát.

Júniusban Hamran István országos rendőrfőkapitány kifogta a szelet a politikusok vitorlájából, sokadszorra is elmagyarázva a nyilvánosságnak, mi a pontos helyzet a migrációval, mit tud tenni Szlovákia, illetve miért nem jelentenek megoldást a problémára a hangulatkeltő politikusok javaslatai. Hamran cáfolta azokat az interneten terjedő állításokat is, melyek szerint a migránsok megtámadtak egy nőt Komáromban.

Ezt követően elcsitultak a kedélyek, és egy hónap elteltével gyakorlatilag teljesen elülni látszik a migránstéma a nyugati országrészben. Közép-Szlovákiában viszont a Szövetség két, az őszi választáson induló rimaszombati politikusa, Cziprusz Zoltán és Halász Attila ismét elővette a témát.

Cziprusz Zoltán az utóbbi két hétben két fizetett hirdetésében is azt summázta a közösségi hálón, hogy Gömörben és Nógrádban félnek az emberek a migránsoktól. Cziprusz és Halász posztjai alatt, melyekben megadták az alaphangot, elképesztő hangulat- és gyűlöletkeltés indult el.

A rendőrség statisztikai adatai szerint valóban emelkedik a migránsok száma, de nem olyan mértékben, ahogyan azt a politikusok sugalljak. Hangsúlyozzák azt is, hogy egyetlen közrendzavarásról sincs tudomásuk. Az érintett községek polgármesterei is megerősítették, hogy a migránsok kerülik a helyieket, nem zaklatják a lakosságot, és egyetlen incidensről sem tudnak beszámolni.

Cikkünkből kiderül,

  • hogyan reagálnak a kommentelők a politikusok migránsokkal kapcsolatos bejegyzéseikre,
  • mit tapasztalnak a Rimaszombati járás határtelepülésein élők az illegális határátlépőkkel kapcsolatban, zaklatják-e a helyieket, és napirenden vannak-e a lopások, ahogyan azt a kommentekben állítják,
  • mennyi migránst regisztráltak az év első felében a Rimaszombati járásban.
Illegális határátlépők Nógrádban. Fotó – Halász Attila Fb-oldala.

Hangulatkeltés és eltitkolt forrás

Elsőként július 13-án Halász Attila közölt két fotót arról, hogy illegális határátlépők ülnek egy buszmegállóban, „Ez a progresszív liberális jövő⁉️ Inkább maradjunk meg konzervatív keresztényeknek és erősítsük közösségünket‼️ Szövetségben a jövő” – bejegyzéssel.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gömör

Magyar Szövetség

Migráció

Rimaszombat

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak