Napunk

Gyimesi György nem zárja ki, hogy a választások után elindul a Szövetség elnöki posztjáért

Gyimesi György. Fotó - TASR
Gyimesi György. Fotó – TASR

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A szeptemberi előrehozott választásokon a Szövetség listájának 149. helyén induló Gyimesi György nem zárja ki, hogy a választások után elindul a párt elnöki posztjáért. Szavai szerint ez attól is függ, mekkora támogatást, illetve mennyi preferenciaszavazatot kap a választóktól. A politikust a pályafutásáról és jövőbeni szerepvállalásáról a Válasz Online kérdezte, mely portrécikket is szentelt a 2020-ban még az OĽaNO listájáról mandátumot szerző politikusnak.

„Jelenleg nem vagyok a párt tagja. A belépésről a választók döntenek, ez attól függ, mennyi preferenciaszavazatot kapok. Ha Gyimesi György nem kell a választóknak, Gyimesi György nem fogja ráerőltetni magát a polgárokra. Nem tartozom azon politikusok közé, akiket már négyszer elutasítottak, mégis itt vannak. Ha viszont elég támogatást kapok, kommunikálni fogom a jövőmet a választóknak” – válaszolta Gyimesi a lapnak azzal kapcsolatban, hogy a választásokat követően elindul-e a Szövetség elnöki tisztségéért.

Az interjúban szóba került a politikus korábbi szerepvállalása is a szlovákiai magyar politikában. Gyimesi szerint már nagykaposi önkormányzati tisztviselőként aktív volt a helyi magyar közösség életében. „Aki mást állít, hazudik.”

A volt parlamenti képviselő arról is beszélt, hogy a Most-Híd politikájával sosem értett egyet, országos és helyi szinten is sokat vitatkozott velük. „Világéletemben konzervatív-nemzeti ember voltam, nem tetszett, hogy a nemzetiséget lényegtelennek tartották.”

„Ráadásul mivel a Híd a végsőkig kitartott Robert Fico botrányokkal terhelt kormányzása mellett, elérte, hogy a választók ne bízzanak a politikában, és a csalódottság miatt nem mentek el szavazni; ez a csoport a magyar közösség egyharmadát teszi ki” – érvelt a korábban Bugár Béla által vezetett párttól való tartózkodását indokolva.

Gyimesi az MKP korábbi működését is éles kritikával illette az interjúban. Szavai szerint a párt, főleg Kelet-Szlovákiában, úgy működött, mint egy szekta. „Elvoltak a helyi kiskirályságokkal, nem engedtek be új embereket. Belekényelmesedtek a helyi hatalomba, nekik is megvan tehát a felelősségük abban, hogy az emberek a választásokon otthon maradnak” – véli Gyimesi. Szavai szerint ez az oka, hogy igent mondott az Igor Matovič-féle OĽaNO megkeresésére, és 2020-ban végül a mozgalom pótképviselőjeként jutott be a törvényhozásba.

A Válasz Online a Robert Ficóhoz és a Smerhez való hozzáállásáról is kérdezte Gyimesit. „Bizonyos ideológiai dolgokban egyetértünk akár a Smerrel, akár az SNS-szel is. De nem tudom, milyen Robert Fico hozzáállása ahhoz, hogy a Beneš-dekrétumok alapján mai napig elkobozzák magyar emberek földjeit” – jelentette ki a politikus, aki szerint kialakulhat egy olyan helyzet a választások után, hogy „tíz szavazat hiányzik majd kormányalakításhoz, és akkor lehet nagyot kérni”.

Gyimesi György szerint azt sem lehet tudni, mi Robert Fico véleménye a kettős állampolgárságról. „Mi azt mondjuk, állítsuk vissza a 2010-es állapotot, ne veszítése el senki az állampolgárságot egy másik országé felvételével. Nem tudjuk, mit mondanak a Smerben, ha rögtön a ciklus elején szeretnénk elfogadtatni egy kisebbségi törvényt.”

„Amennyiben a Smer megnyeri a választást, megbízzák őket a kormányalakítással, a Szövetség bejut és meghívást kap a tárgyalásra, butaság lenne elutasítani az ajánlatot” – tette hozzá egy esetleges koalíciós együttműködésre célozva. Gyimesi már Gombaszögön is arról beszélt, hogy magánvéleménye szerint nem szabadna kizárni a Smerrel való együttműködést, és ha Fico pártja elfogadná a Szövetség feltételeit, akár koalícióra is kellene lépni vele.

Ezzel kapcsolatban korábban a Szövetség meghatározó politikusai, Forró Krisztián, Berényi József és Orosz Örs is azt mondták a Napunk megkeresésére, hogy tartják magukat ahhoz az elnökségi határozathoz, ami kizárja a Smert a lehetséges partnerek köréből.

Gyimesi Györgyöt kérdezték a Fideszhez fűződő viszonyáról, illetve Orbán Viktornak a szlovákiai magyar politikát bíráló Tusványoson elhangzott szavairól is. Gyimesi teljesen igazat ad a magyar miniszterelnöknek, szerinte a felvidéki magyar képviselet teljesen rászolgált a kritikára. Úgy véli, hogy „helyi szinten is bezárkóztak, nem engedtek be senkit,  de országosan is ez volt a helyzet”.

„A magyarországi támogatások és a háromszázalékos határ átlépése után járó szlovák állami dotáció kényelmessé tették a felvidéki magyar politikusokat. Az nem elég politika, hogy eljárunk falunapra meg koszorúzunk; ezt a szemükbe is mondtam” – fogalmazott meg éles bírálatot a szlovákiai magyar politikum korábbi teljesítményéről.

Az interjúból a fentieken kívül az is kiderül, hogy Gyimesi nem áll kapcsolatban egyetlen magyar kormánytaggal vagy politikussal sem, hogy ki fizette a plakátjait, hogyan vélekedik édesapja politikai, illetve ügynökmúltjáról, valamint elárulta, hogy békepárti és szuverenista, emellett szociálkonzervatív embernek is tartja magát.

A királyhelmeci tematikus hetünk keretén belül a Napunk is foglalkozott Gyimesi György eddigi pályájával, illetve a politikus megítélésével a szülőföldjén, az Ung-vidéken.

Fidesz

Gyimesi György

Orbán Viktor

Smer-SD

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak