Napunk

Szoptatás világhete: a szoptatás sikeressége az édesapákon és a munkáltatókon is múlik

Illusztrációs fotó - Adobestock
Illusztrációs fotó – Adobestock

Ma kezdődik a Szoptatás Világhete. Az idei évben az került fókuszba, hogy miként tudják támogatni a munkáltatók, politikai döntéshozók a dolgozó és szoptató szülőket. Az aktuális világhét arra is rávilágít, milyen meghatározó szerep jut az édesapáknak, és az ő támogatásuknak.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző dúla, önkéntes szoptatási segítő, gyermekágyas segítő

Minden évben augusztus elején rendezik meg a Szoptatás Világhete elnevezésű programsorozatot, melynek fő célja a szoptatás támogatásának népszerűsítése és szélesebb társadalmi elfogadásának elérése. Az eseményre 1992 óta kerül sor a World Alliance for Breastfeeding Action (WABA, Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége) kezdeményezésére.

Bizonyára sokan hallották már az Anyatejes Világnap, Szoptatás Világnapja kifejezéseket, tudomást szereztek az azokhoz kapcsolódó programokról. Kifejezetten magyar sajátosság az Anyatejes Táplálás vagy Szoptatás Világnapjának augusztus 1-jén való ünneplése, ezt a nemzetközi szervezetek nem szokták külön kiemelni. Fontos, hogy a szoptatás nem azonosítható egyszerűen csak a táplálás módjával, az anyatej jelentőségét nem mérhetjük csak táplálási funkciójával.

A szoptatás az ideális tápláláson túl segíti a kötődést, a szoros, szerető, biztonságos kapcsolat kialakulását, és az anya–gyermek közötti interakciókat. Ezek a folyamatok előmozdítják a fizikai, szociális és emocionális fejlődést és növekedést. A szoptatásra tehát egyáltalán nem tekinthetünk csak úgy, mint a babák táplálási módjára, az ennél jóval több.

Noha a tudománynak már van megoldása az anyatej helyettesítésére, a szoptatás sokoldalúsága miatt annak védelme, támogatása és népszerűsítése kiemelten fontos helyet kell, hogy elfoglaljon a társadalmi kérdések körében. Ezért is nagyon fontos, hogy nemcsak egy nap, hanem konkrétan augusztus első hete a szoptatásról szóljon.

WABA 1991-ben alakult meg azzal a céllal, hogy koordinálja azokat a szervezeteket, magánembereket, akik a szoptatás elősegítésével, kutatásával foglalkoznak. Már az első kongresszusán, 1991-ben Anwar Fazal aktivista felvetette a szoptatás világnapjának ötletét, amely olyannyira elnyerte a résztvevők tetszését, hogy a következő évben egy teljes hetet szenteltek a szoptatás népszerűsítésének.

A Világhét kezdőnapját az Innocenti Kiáltvány aláírásának évfordulójára tették, augusztus 1-jére, így került sor az első Szoptatás Világhetére 1992. augusztus 1–7. között. Ennek témája a Bababarát Kórház Kezdeményezés volt, melyhez már az első évben 70 ország csatlakozott.

A kezdeti években, 1995-ig az Innocenti Nyilatkozat egy-egy célkitűzése került fókuszba, majd 2016-tól – csatlakozva az ENSZ fenntartható fejlődés programjához – a szoptatás fenntartható fejlődésben betöltött szerepét, annak különböző aspektusait emelik ki, ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a szoptatás fontosságára, a támogatás szükségességére, a szoptatás társadalmi hatásaira.

A munkáltatók és a politikusok felelőssége

Az idei évben a WABA tervei szerint a szoptatás lehetővé tételével foglalkoznak. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a szoptatás sikerességét tekintve milyen fontos szerep hárul a munkáltatókra, milyen nagy szerepe van a szülési vagy gyermekgondozási szabadságnak a sikeres és a hosszan tartó szoptatásban.

Arra is szeretnének rámutatni, hogy a kormányok, politikai döntéshozók, munkáltatók, a civil szervezetek, közösségek munkája

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Anyaság

Család

Szoptatás

Szoptatás Világhete

Szülés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak