Napunk

Napunk newsfilter: Magyarországon a maszkulinitás nagyobb szervező erő, mint a szakértelem

Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó - MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher
Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó – MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

1. A magyar Európa legférfiasabb kormánya és parlamentje. 2. Ha szerencséd van, nagy szívességet tehetsz Matovičnak. 3. Külügyi csörte: Ami Pozsonyból segítségnek, az Budapestről veszélynek látszik.

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. A magyar Európa legférfiasabb kormánya és parlamentje

Teljesen önjáró lett a magyar kormány és a fideszes parlament, ahol a maszkulinitás már régen nagyobb szervező erő, mint a szakértelem. De a nemzetközi trendek, egyezségek, meg úgy az egész kultúra sem sokat ér, ha épp valaki fickós hangulatban van a döntéshozók közül.

Hogy szó szerint is igaz legyen ez az állítás a férfiak uralmáról, ahhoz az kellett, hogy ma legyen utolsó hivatalban töltött napja Varga Judit igazságügyi miniszternek, és hogy a helyét holnaptól Tuzson Bence vegye át.

Mindez még Novák Katalin államfőnek is feltűnt, aki a ruandai Women Deliver nőjogi konferencián történt leégés után talán ezen az úton próbálja meg helyreállítani hitelét az esélyegyenlőséget a magyar politikai vezetésnél kicsit komolyabban vevők körében.

De hasonló a tesztoszteronszintje azon történet szereplőinek is, akik a svéd NATO-csatlakozással izmoznak. A törökök igenje után már azt lehetett gondolni, sínen van a történet, de ma mégsem sikerült határozatképessé tenni a parlamentet, mivel a Fidesz-frakció tagjai nem mentek el.

Az ellenzék kezdeményezésének legfőbb célja a rendkívüli üléssel az volt, hogy szavazzák meg a svédek csatlakozását, de ez nem történhetett meg, és ki tudja, milyen kanyarokat vesz még a történet. Mindenesetre az ma is kijelenthető, hogy az erőtől duzzadó kormányzó párt nem engedte, hogy mások kezdeményezzék a szavazást.

Varga Mihály pénzügyminiszter is kemény volt pár hete Gombaszögön minden kérdésben, ami a magyar gazdaság állapotát érintette: mereven kiállt annak nagyszerű működése mellett, a tények sem igen zavarták. De a kormány és a Fidesz meglehetősen egységes volt ebben a kérdésben, és máig is az.

Annak ellenére is egységesen optimisták, hogy egyre több fejlesztést állítanak le, egyre erőteljesebben tolják a megtakarításokat az állampapírokba – bár már ezek kamatait is igyekeznek visszavágni.

Ugyanakkor ma hozta nyilvánosságra a KSH azt is, hogy a lakáspiac nagy mértékben visszaesett, a tavalyihoz képest 19 százalékkal kevesebb lakás

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Magyar kormány

Miroslav Wlachovský

Napunk newsfilter

Szijjártó Péter

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak