Napunk

Felejtsük el a rutint és találjunk időt saját magunkra – hat tipp a nyaralás élvezéséhez

Illusztrációs fotó – Tron Le/unsplash.com
Illusztrációs fotó – Tron Le/unsplash.com

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A nyaralás lehet stresszes – egy 2011-ben készített külföldi felmérésben az emberek közel 40 százaléka válaszolta azt, hogy a hazatérés után nem érzi jobban magát, vagy még rosszabbul van, mint a nyaralás előtt.

Mit tegyünk annak érdekében, hogy a nyaralás után ne legyen szükségünk még egy nyaralásra a felépüléshez? Segíthet a digitális detox is, de mi a pihenés legjobb formája?

„Ahhoz hogy a pihenésnek hosszútávú stresszellenes hatása legyen, a nyaraláson naponta 15-20 percet szenteljünk magunknak – figyeljük meg, mitől érezzük magunkat jól, vagy gondolkodjunk el azon, hogyan élhetünk boldogabban” – tanácsolja Elena Lisá pszichológus.

Ez a módszer segít az önismeretünk elmélyítésében, tehát több olyan dolgot is tehetünk, amitől boldogok vagyunk, és ezzel egyúttal pozitív érzelmeket vonzhatunk az életünkbe, amelyek feltöltenek energiával.

„Ezt a szokást folytassuk otthon is, miután hazajöttünk a nyaralásból” – teszi hozzá Lisá, aki a pozsonyi Comenius Egyetem Társadalom és Gazdaságtudományi Karának Alkalmazott Pszichológia Intézetében dolgozik.

1. Tervezzünk előre

Egy, az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint a férfiak 40 százaléka és a nők majdnem fele nem veszi ki a teljes szabadságát arra gondolva, mennyi felgyülemlett munka várná őket a nyaralásból visszatérve.

A munkahelyi feladatokat ezért jó előre megtervezni, és ebbe már akár a nyaralás előtt néhány héttel is belefoghatunk.

Dolgozzunk ki egy tervet a rendkívüli helyzetek kezelésére, hogy a kollégák tudják, mit kell tenniük, és ne minket zavarjanak nyaralás közben.

Ahhoz, hogy a nyaraláson megpihenjünk és feltöltődjünk, nem elég fizikailag elhagyni az irodát, ezt mentálisan is meg kell tennünk.

Az előretervezés megnyugtatja az elmét, amely más körülmények között a nyaralás során kényszeresen azon kattogna, mi minden romolhat el a munkában, amíg nem vagyunk ott.

Ha a munkahelyünkön egy konkrét kolléga helyettesít minket, ajánljuk fel neki a segítségünket arra az időszakra, amikor ő megy szabadságra. Egymás megsegítése (kölcsönös altruizmus) segít a kapcsolatok elmélyítésében.

Tervezzük meg előre a számunkra fontos programokat – ha például meg akarjuk nézni a vatikáni múzeumokat, vegyük meg előre a jegyet, hogy ne kelljen a helyszínen sorban állnunk. A véget nem érő sor ugyanis még azelőtt elvenné a kedvünket a múzeumtól, hogy átlépnénk a küszöbét.

Egy pszichológiai kutatás szerint már egyetlen negatív élmény is jelentős hatással van a jólétünkre (well-being). Azzal, hogy előre tervezünk, megelőzhetjük az ilyen kellemetlenséget.

Mindenesetre a nyaraláson nem kell mindig mindennek összejönnie, még az a hajókirándulás is, amire már hónapok óta vártunk, meghiúsulhat a rossz idő miatt. „Jó, ha lelkileg előre felkészülünk az ilyen helyzetekre, és annak ellenére, hogy valami nem jön össze, még mindig élvezhetjük a nyaralást. Nézzünk szét, mi mást lehetne csinálni a közelben” – mondja Lisá, majd hozzáteszi: „Ne vágjunk bele elvárásokkal, és élvezzük ki az adott pillanatot, ez ugyanis felszabadító hatású és nagy mértékben csökkenti a stresszt.”

2. A digitális technológiát jó célokra használjuk

Egy 2016-ból származó tanulmány szerint egy átlagember naponta több mint 2500 alkalommal érinti meg az okostelefonját, és a legnagyobb felhasználók 10 százalékának esetében ez a szám több mint 4500 (más tanulmányok kisebb becsléseket tüntettek fel).

Illusztrációs fotó – CardMapr.nl/unsplash.com

Ha a nyaraláson állandóan az e-mailjeinket vagy az üzeneteinket nézegetjük, fejben még mindig munkában vagyunk, és nem pihenünk annyit, magyarázza Jamie Gruman, a szervezeti magatartás professzora a kanadai Guelph Egyetemről. „Ahhoz, hogy kitisztítsuk az elménket, ki kell kapcsolnunk az elektronikai eszközöket“ – írja Gruman a The Conversation portálon.

Néhány tanulmány szerint viszont vannak olyanok, akikből ennek a tanácsnak a megfogadása nem megkönnyebbülést, hanem éppen ellenkezőleg, jelentős stresszt vált ki.

Elena Lisá pszichológus meggyőződése, hogy „az embereket nem kényszeríthetjük valamire, amiről az a vélemény terjedt el, hogy jó, mint például a digitális detox, ha az rossz hatással van rájuk”.

A szakértő azt mondja, hogy sok függ attól, az emberek mire használják nyaralás alatt az okostelefont vagy a laptopot – ha a kíváncsi turista valami újat akar megtudni arról a helyről, ahol nyaral, abban nincs semmi rossz. „Vagy körbetelefonálhatja az ismerőseit, akikre azelőtt nem volt ideje, esetleg megnézheti a kedvenc filmjét.”

De vannak olyanok is, akiknek jót tehet a teljes digitális detox,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Digitális média

Mentális egészség

Munka

Nyár

Nyaralás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak