Napunk

Szélárnyékban: A Forma–1 egy olyan sport, ahol húsz pilóta versenyez, és Max Verstappen nyer

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

Folytatódott a Red Bull dominanciája a Belga Nagydíjon. Max Verstappen a rajtbüntetés ellenére hatalmas előnnyel győzött, Pérez pedig behúzta a második helyet a csapatnak. Piastri remek hétvégéjét Sianz tette tönkre, a szeszélyes időjárás pedig mindenki versenyét megnehezítette. Spa-Franchochamps pályája megmutatta, miért a kedvence sok versenyzőnek és nézőnek.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Az időjárás megkavarta a sprintfutamot

Belgium ismert a gyorsan változó időjárása miatt: az egyik percben még hét ágra süt a nap, míg néhány perccel később már szakadhat az eső. Ezt történt szombat délután is: a sprintfutam kezdetére kiírt időben leszakadt az ég, megszakítva az addigi napsütést. A rajtot így eltolták fél órával, a versenyzők pedig csak a biztonsági autó mögül rajtoltak el, miután megtettek mögötte néhány kört a pályát.

A trükkös rész az volt, hogy a Safety Car mögött körözve minden versenyzőnek feltűnt, hogy ezen a pályán már nem a kötelezően felrakott esőgumik, hanem az interek lesznek a nyerő abroncsok, így abban a pillanatban, hogy a biztonsági autós szakasz véget ért, a fél mezőny kiállt a boxba kereket cserélni.

Meglepő módon a versenyt vezető Max Verstappen kint maradt, a második Oscar Piastri azonban kereket cserélt, és így meg tudta előzni a hollandot, mikor az a következő körben kiállt. Piastri így mindössze 22 évesen azon kapta magát, hogy vezeti a sprintfutamot a McLarenben – az év elején erre még kevesen fogadtak volna. A biztonsági autó hamarosan visszatért a pályára, mégpedig azért, mert a szombaton 42. születésnapját ünneplő Fernando Alonso elmért egy kanyart és a sóderágyban kötött ki az Aston Martinnal. Az újraindítást követően Verstappen gyorsan megelőzte Piastrit.

Hamilton és Pérez között komoly csata alakult ki a sprintfutam közepén: Hamilton agresszíven támadott, Pérez pedig keményen védekezett, aminek az lett az eredménye, hogy a két autó összeért. A Red Bull oldaldoboza megsérült, így Péreznek ki kellett állnia, de Hamilton is kapott egy 5 másodperces büntetést, mivel a versenybírák szerint az ő hibája okozta az ütközést.

A sprintfutamot végül Verstappen nyerte, a hiba nélkül versenyző Piastri második lett, a harmadik helyre pedig a jól taktikázó és ügyesen védekező Gasly hozta be az Alpine-t. A francia csapatnak szüksége volt a jó eredményre, a hétvége egyik nagy híre ugyanis az volt, hogy távozik az Alpine-tól Otmar Szafnauer csapatfőnök és Alan Permane sportigazgató is.

Távozik az Alpine csapatfőnöke

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forma-1

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak