Napunk

A Szövetségnél és a Hídnál is gond van a kampányhirdetések átláthatóságával, bár nem akkora, mint Ficóéknál

Kampány az utak mentén. Fotó - Napunk
Kampány az utak mentén. Fotó – Napunk

Habár a törvény szerint minden facebookos politikai hirdetésnél fel kellene tüntetni a megrendelőt és a beszállítót, több párt figyelmen kívül hagyja ezt a kötelezettséget. Ezzel pedig félrevezethetik a szavazókat.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Robert Fico messze a legnépszerűbb szlovák politikus a Facebookon, ám a közösségi médiában közzétett hirdetéseiben nem épp szabályosan jár el. Fico 2023 második negyedévében több mint egy és negyed milliónyi interakciót (vagyis lájkot, kommentet és megosztást együtt) szerzett a Facebookon, az egész szlovákiai politikai szcénát maga mögé utasítva.

A Transparency International Slovensko (TIS) ugyanakkor arra mutatott rá, Fico és a Smer Facebook-kampánya nincs összhangban a választási kampányról szóló törvénnyel.

Az ugyanis világosan kimondja, hogy az átláthatóság céljából minden politikai hirdetésnek tartalmaznia kell a megrendelő és a beszállító megjelölését. A TIS gyűjtése szerint 472 olyan posztot hirdetett a Smer a kampány során, amelyeknél nem tüntették fel a megrendelőt és a beszállítót.

Ez a rendelkezés természetesen nemcsak a pártok Facebook-oldalaira, hanem az egyes jelöltek oldalaira és hirdetéseire is vonatkozik.

Kik a legnagyobb trükközők

Ezek az adatok egyébként könnyen ellenőrizhetőek – a Facebook Ad Library nevű oldalán kikereshetőek az egyes alanyok hirdetései. A Smer által meghirdetett posztokban valóban nincs nyoma a törvény által előírt feltételeknek.

Hasonlóan jár el ugyanakkor több párt is – a Smer mellett a Szövetség is kiugróan nagy arányban hagyja figyelmen kívül a törvénynek ezt a rendelkezését.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Facebook

Forró Krisztián

Gyimesi György

Híd

KDH

Magyar Szövetség

Modrí

Orosz Örs

Robert Fico

Smer

Transparency International Slovensko

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak