Napunk

Biztos, hogy a melegek a legnagyobb gondod az életedben? (Spoiler alert, filmajánló)

Spoiler alert. Fotó - Linda Källérus - © 2022 FOCUS FEATURES LLC. ALL RIGHTS RESERVED.
Spoiler alert. Fotó – Linda Källérus – © 2022 FOCUS FEATURES LLC. ALL RIGHTS RESERVED.

Bőven ideje lenne, hogy mindenki megértse: teljesen mindegy, ki kihez vonzódik, vagy kit szeret. Egyszerre nevetséges és felháborító, hogy vannak, akik ilyen kérdéseken lovagolnak, miközben egyformábbak vagyunk az egyformábbnál. Egy életünk van, és senki sem tudja, meddig tart. Valóban gyűlölködéssel akarjuk tölteni?

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Michael Ausiello amerikai újságíró, meleg és özvegy. Társa, Kit Cowan fotográfus 2015. február 5-én vesztette el a harcot egy ritka rákbetegség ellen. Ausiello 2017-ben adta ki Spoiler Alert: The Hero Dies című memoárját, amelyben 13 éves kapcsolatukról és Cowan betegségéről vall. 2022 decemberében megérkezett a memoár filmadaptációja is, Spoiler alert címmel. Őszinte, vicces és elgondolkodtat, vajon tényleg a valóban fontos dolgokkal foglalkozunk-e a mindennapokban.

A film első részében bepillantást nyerünk Ausiello és Cowan megismerkedésének történetébe, a néha kissé esetlen összecsiszolódásukba, és pontos képet kapunk a két karakterről is. Ausiello egy kicsit magának való, visszahúzódóbb figura, akinek zavarba ejtő Hupikék Törpikék mániája sokkolja az extrovertált Cowant, aki bár szabadon és nyíltan éli életét New Yorkban, a szülei előtt továbbra sem vállalja őszintén önmagát.

Egészen addig, amíg a szülők el nem látogatnak a nagyvárosba, Cowan anyja pedig gyanakodva méregetni kezdi Michaelt. Kit coming outja talán az egyik legviccesebb jelenet az egész filmben, de garantált, hogy nem ez az egyetlen pillanat, amikor a néző a könnyeit törölgetve röhög a képernyő előtt.

Michael és Kit kapcsolata azonban nem csak móka és kacagás. Ugyanolyan problémákkal találják szembe magukat a mindennapokban, mint bármelyik másik pár a világon. A párterápián egymás fejéhez vágják a sérelmeiket, Michael felrója Kitnek, hogy sokat szív vagy tévézik, és társkereső appokat pörget, Kit pedig azt kifogásolja, hogy Michael állandóan borozik, és egyébként is, honnan tudja, hogy ő otthon tévézik, ha folyton munkában van.

„Mégis mennyi ideig tart megírni egy Grace klinika-összefoglalót?“ – kérdezi Kit. „Az egy nagyon bonyolult sorozat!“ – vág vissza Michael. Az, hogy a film úgy mutatja be a pár hétköznapi problémáit, mintha bolhából csinálnának elefántot, egyrészt komikussá teszi a helyzetet, másrészt arra emlékeztet, hogy ezek a mindennapi sérelmek eltörpülnek, amikor olyasmivel kell szembenéznünk, aminek a tétje egy ember élete.

Amikor a betegség ráront a pár életére, Kit és Michael már egy ideje külön élnek, közben persze a terápia segítségével dolgoznak a kapcsolatukon. Ahogy szembe találják magukat a kihívással, Michael számára azonnal egyértelművé válik, hogy mit kell tennie. Gondjaiba veszi Kitet, és a végsőkig mellette marad.

Az igazi Jim Parsons

The Big Bang Theory, azaz az Agymenők című szitkom-sorozat 12 évadon keresztül követte négy „csodabogár“ életét, akik közül leginkább a tudálékos, de mégis szerethető fizikus, Sheldon Cooper tűnt ki a leginkább. A sorozatot talán senkinek sem kell bemutatni, a Sheldon Coopert alakító Jim Parsons kapta meg a Spoiler alertben Michael Ausiello szerepét.

Egy nagy sikerű sorozatnak megvan az ára. Meg kell fizetni a stábot, a forgatást, a post productiont, persze, de egy-egy színésznek akár a karrierjébe is kerülhet. Jim Parsonst az Agymenőkön kívül először a Hidden Figures (A számolás joga – zseniális film, egyébként, nagyon ajánlom) című 2016-os filmben láttam viszont. „Jé, Sheldon!“ – gondoltam. A fickó az Agymenőkből. Bőven benne van a pakliban, hogy egy ismeretlen színész feltűnik egy karakterként, ami a sorozat, esetleg film révén életre kel és felzabálja a színészt, mint valami egyslágeres előadót, főként, ha az illető tizensok évig alakít egy szerepet.

Jim Parsons az Agymenők-éra alatt is szerepelt több filmben, 2020-ban volt a premierje például a The Boys in the Band című filmnek, amelyben főszerepet kapott. A film remake-je az 1970-es azonos című filmnek, illetve adaptációja az azt megelőző 1968-as színdarabnak, amit Mart Crowley jegyez.

Jim Parsons 50 éves és meleg.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

LMBT+

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak