Napunk

A medve az új migráns? Így lettek a barnamedvék az egyik legfontosabb kampánytéma Szlovákiában

Illusztráció. Fotó – Jaroslav Slašťan
Illusztráció. Fotó – Jaroslav Slašťan

Több párt is ráugrott a medvetémára, élénk társadalmi vita folyik arról, hogy elszaporodtak-e a medvék, és hogy egyáltalán mennyi medve van Szlovákiában.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Nem tartom helyesnek ezen probléma alulértékelését és az ignorálását” – nyilatkozta Zuzana Čaputová államfő előző hétfőn, miután fogadta Milan Chrenko környezetvédelmi minisztert, hogy az országot lázban tartó medvekérdésről tárgyaljon vele.

Másnap rendkívüli ülést tartott a parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottsága, amelyen az ilyen üléseket rendszeresen kihagyó Boris Kollár házelnök is részt vett. „Medvék százait kell megregulázni” – nyilatkozta Kollár.

A téma olyannyira foglalkoztatja a szlovák közvéleményt, hogy az utóbbi két hétben csak a Denník N-en jelent meg interjú medveszakértővel, az egyik medveügyi akciócsoport vezetőjével – szükség esetén ez az akciócsoport fogja be vagy lövi ki az emberre támadó vagy lakott területen rendszeresen feltűnő problémás egyedeket, de elsősorban megelőző munkát végez –, véleménycikk politikustól és művész-influenszertől, elemzés a medvék szlovákiai létszámát megbecsülő tanulmányokról, egy másik a körülöttük folyó szakmai vitáról, és a medve a lap karikaturistáit is megihlette.

Cikkünkben arról olvashatnak,

  • mi ennek az egész medveláznak a forrása,
  • hogyan csináltak témát belőle a politikusok,
  • szerintük mi a megoldás,
  • mennyi medve lehet Szlovákiában,
  • mi a megoldás a szakértők szerint.

Medvetámadások gyors egymásutánban

A szlovákiai hírekben viszonylag gyakran lehet hallani medvékről, amelyek lakott területre tévednek és kukákat rámolnak ki, haszonállatokban és a mezőgazdaságban tesznek kárt, méhészeteket dúlnak fel, és néha az is előfordul, hogy a medve emberre támad.

Júliusban azonban több ilyen is történt:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Környezetvédelem

Medvetámadás

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak