Napunk

Kizárták az ukrán vívót, mert nem fogott kezet az orosz ellenfelével, akit legyőzött

Fotó - Anna Szmirnova Instagram-profilja
Fotó – Anna Szmirnova Instagram-profilja

Az orosz vívó Instagramja tele van olyan fotókkal, amelyeken a bátyjával látható, aki az orosz hadsereg katonája.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az ukrán Olga Harlan a női kardvívás legjobbjai közé tartozik: olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok, és tizennyolcszoros Európa-bajnok. A milánói tornán is a legnagyobb esélyesek közé tartozott, ott azonban már az első fordulóban kiesett.

Harlan a várakozásoknak megfelelően 15:7-re győzött az orosz Anna Szmirnova ellen, de a meccs után kizárták, mert nem fogott kezet az orosz ellenfelével. Noha köszöntés jeleként előretartotta a kardját, de ez nem volt elég.

A Nemzetközi Vívószövetség szabályai szerint a kézfogás elmulasztása az ellenféllel tiszteletlenségnek minősül, amely fekete kártyával, azaz a versenyből való kizárással büntetendő. Az ukrán csapat fellebbezett a döntés ellen, de nem járt sikerrel.

A következő fordulóba viszont az orosz ellenfele sem jutott tovább: a negyeddöntőbe ugyanis a bolgár Joana Ilieva jutott küzdelem nélkül, akinek a nyolcaddöntőben éppen a Harlan–Szmirnova párharc győztesével kellett volna találkoznia.

Ez a csütörtöki eset megnyitja a vitát arról, hogy hogyan álljunk az orosz és a fehérorosz sportolókhoz az Ukrajna elleni háború idején.

Az ukrán kardvívóból nemzeti hős lett

Az orosz média azt írta, hogy az ukrán Harlan „beszólt” Szmirnovának, de ez nem hallható a felvételen, ezt az információt nem lehet ellenőrizni. Azt, hogy nem fogott kezet orosz ellenfelével, a Sport Express portál például “botránynak” nevezi.

Csakhogy a portál kihagyja azt a kulcsfontosságú információt, hogy az orosz vívó Instagram-profilja tele van olyan fotókkal, amelyeken a bátyjával látható, aki az orosz hadsereg katonája. Emellett több olyan fotót is közzétett a közösségi oldalain, amelyeken orosz katonai sapkában pózol.

A Twitteren Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó többek között arra is rámutatott, hogy a Harlan kizárásáról szóló döntés „az empátia abszolút hiányának demonstrációja”. Mint a Twitteren kifejtette, Szmirnova “nyíltan csodálja az ukránokat gyilkoló” és városaikat leromboló orosz hadsereget.

Az ukrán vívó mellett Elina Szvitolina ukrán teniszező is kiállt,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Sport

Tenisz

Ukrajna

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak