Napunk

Napunk newsfilter: A Smer a szlovák Fidesz, de rendszer még nincs ahhoz, hogy letarolja az országot

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Ha győz is Fico, nagyon nagy pusztítást kell végeznie ahhoz, hogy orbáni rendszert vezessen be. 2. Az akkumulátor az új „vas és acél” Magyarországon.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/14LvrLcYw0W0EJjGKemxVC

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

Kedves Olvasók! A nyári szünetben előfordulhat, hogy egy-egy nap kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Tartsanak velünk nyáron is.

1. Ha győz is Fico, nagyon nagy pusztítást kell végeznie ahhoz, hogy orbáni rendszert vezessen be

Orbán Viktor és Robert Fico kedvelik egymást: Fico csodálja Orbán hatalomtechnikáját, Orbán szövetségest lát Ficóban, akivel kicsit ki tudna törni a nemzetközi elszigeteltségből – vagy Fico is oda készül, nézőpont kérdése. Háborúról, migrációról, Európai Unióról, nemzetállamról mindenesetre nagyon hasonló dolgokat mondanak, nem vesznének össze a kocsmaasztal mellett, legfeljebb azon, hogy Szlovákia Magyarországtól elszakított terület-e.

De nemcsak a két politikus hasonlít egymásra, hanem a pártjaik is, és nemcsak a hangoztatott ideológia szempontjából. A Denník N az Ipsos legutóbbi felmérését több szempontból is kielemezte: a legfrissebb elemzésben azt nézték meg, hogy mekkora az egyes pártok választói magja és a széles potenciáljuk.

A választói mag azokat jelenti, akik biztosan elmennek szavazni, az adott pártra fogják adni a voksukat, és a felmérés során nem neveztek meg más pártot, mint lehetséges második vagy harmadik opciót. A széles potenciál pedig a választói magon kívül azokat is takarja, akiknél az adott párt második vagy harmadik helyen szóba jöhetne.

Az a párt szinte biztos bejut a parlamentbe, amelyiknek a választói magja – vagyis azok aránya, akik biztosan rá szavaznak – 5 százalék felett van. Ezt az Ipsos felmérése szerint négy párt mondhatja el magáról: a Smer, a PS, a Hlas és a Republika. Magasan a legnagyobb választói magja a Smernek van: 16 százalék, a PS mindösze 9,4 százalékkal a második, a Hlasra 8,6, a Republikára 8,1 százalék szavazna biztosan.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fidesz

Gazdaság

Magyarország

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Robert Fico

Smer

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak