Napunk

Hiába a rekordtermés, ráfizetéssel zárják az évet a gazdák

Rendkívül magas hektárhozamnak örülhetnek a gazdák, sokan mégis veszteséget termelnek idén. Fotó - TASR
Rendkívül magas hektárhozamnak örülhetnek a gazdák, sokan mégis veszteséget termelnek idén. Fotó – TASR

Az időjárás viszontagságai ellenére idén átlagon felüli hektárhozamot érnek el a gazdák. Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan mégis veszteséggel zárhatják az évet, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a gabona alacsony ára hatással lesz a kenyér árára.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Antal Zoltán lassan harminc éve dolgozik a mezőgazdaságban, a gabonatermesztés mellett kertészetében virágtermesztéssel foglalkoznak, de eper- és borsóültetvényük is van a Tornalja melletti Méhi határában. Az immár tartós munkaerőhiány mellett a külföldi konkurencia is térdre kényszerítheti a hazai gazdákat, legyen szó az olcsó ukrán gabonáról vagy a lengyel áru korlátlan hazai értékesítéséről.

Antal Zoltán édesapja révén került kapcsolatba a mezőgazdasággal, aki annak idején a szentkirályi termelőszövetkezetben foglalkozott zöldségtermesztéssel. A család 1995-ben kezdett vállalkozni. „Én akkor érettségiztem, kezdetben mindent ő irányított, tíz éve viszont már átvettük tőle a vállalkozást” – mondta Antal.

Akkoriban a fő irányvonal a zöldségtermesztés volt, 12 hektáron termesztettek szezonális zöldségeket, egyebek mellett paprikát, paradicsomot, káposztát, uborkát, karfiolt, de volt gabonájuk és foglalkoztak virágtermesztéssel is.

„Az akkori és a jelenlegi állapotot nem lehet összehasonlítani. Kezdetben kevesebb területen, saját raktárhelyiségek nélkül, az út mentén árultuk a zöldséget. Amit napközben leszedtünk, azt estig próbáltuk eladni. Nagyon-nagyon nehéz 16 év volt” – idézi fel a kezdeteket az Antal kertészet tulajdonosa.

Tizenkét éve minden virágot eladnak a kertészetben, bár érzik, hogy csökken a kereslet. Fotó – Antal kertészet archívuma

Zöldségről virágra váltottak

A zöldségtermesztést 16 év után hagyták abba, és bár több ok miatt határoztak így, döntésüket két meghatározó tényező befolyásolta. Az egyik a megfelelő munkaerő hiánya volt.

„Naponta harminc munkásra volt szükségünk, hogy leszedjük a zöldséget, és elkészítsük az eladásra szánt árut. Csak paprikából naponta tíz tonnát szedtünk le, a többi zöldséget már nem is sorolom. A munkások mellett az uniós csatlakozást követően a lengyel áru nagyon lenyomta az árakat. Egy ponton túl már nem érte meg zöldséget termeszteni” – mondta Antal, hozzátéve, hogy a zöldségekről a virágtermesztésre álltak át.

Utóbbit a felesége felügyeli, s mivel nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre, az évek során nem kellett változtatni a termesztésen. „Érezzük, hogy csökken az eladás, de még mindig értékesíteni tudjuk a virágokat. Tíz éve minden megtermesztett virágot el tudunk adni. Sőt, a koronavírus-járvány alatt soha nem látott érdeklődést tapasztaltunk. Az emberek gyakorlatilag mindent felvásároltak. Nehézséget a mindenszentek előtt elrendelt kijárási tilalom okozott, mert a krizantémokat az utolsó napokig áruljuk, akkor némi virágot nem tudtunk értékesíteni, de a veszteségünk elenyésző volt” – mondta Antal Zoltán.

Hasonló volt a helyzet az eperrel is, nem számoltak akkora érdeklődéssel, mint amilyet tapasztaltak. „Tartottunk a válságtól, de volt példa arra is, hogy két óra alatt mintegy háromezer ember úgy leszedte a termést, hogy bár reggel hatkor nyitottuk meg a parcellát, de nyolckor már be kellett zárnunk” – mondta Antal.

Az epernek komoly konkurenciát jelent a lengyel áru behozatala, melyet nem ritkán hazai termékként kínálnak Szlovákiában. Fotó – Antal kertészet archívuma

Az eperültetvényt egyébként hét évvel ezelőtt telepítették az új agronómus ötlete alapján, aki akkor lépett be a kertészetbe. Bár a klímaváltozás hatásait érzik, de egyelőre a napokban telepített ültetvényre sem olyan növények kerültek, melyek speciálisan nemesítettek.

„A védekezés nem egyszerű, takarással, szalmázással és öntözéssel védjük a növényeket, de ezek csak kis mértékben nyújtanak védelmet, egy komolyabb fagyással szemben tehetetlenek vagyunk. Nem mindegy, hogy milyen stádiumban van a termés, milyen százalékát érinti a fagykár” – mondta Keka József agronómus.

A friss telepítéssel mintegy négyhektárnyi eperültetvénye van a kertészetnek. Borsót fél hektáron termesztenek. Keka József szerint igény volna nagyobb mennyiségre, de egyelőre nem növelik az arányokat.

Az új telepítéssel már négy hektárra bővült az eperültetvényük. Fotó – Antal kertészet archívuma

Az eper szedése három hétig tart, de az ültetvénnyel tavasztól késő őszig törődni kell. Úgy kell gondozni,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gömör

Mezőgazdaság

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak