Napunk

Herczeg Ágnes borszakértő: Szívesen ott lettem volna Vörösmartyékkal, amikor a fröccs elnevezés megszületett

Herczeg Ágnes borszakértő. Fotó - Herczeg Ágnes archívuma
Herczeg Ágnes borszakértő. Fotó – Herczeg Ágnes archívuma

Ha a nyári melegben egy nagyon laza fröccsöt iszunk egy pohár bor helyett, akkor már tettünk az egészségünk érdekében, vallja Herczeg Ágnes borszakértő.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A fröccsel szemben máig számos előítélet él, sokan még mindig a lecsúszott alkeszek olcsó piájaként tartják számon, sokan pedig csak a rossz borok ihatóvá tételének eszközeként tekintenek rá. Herczeg Ágnes borszakértővel a fröccsel kapcsolatos mítoszokat jártuk körbe, és válaszokat kerestünk olyan alapkérdésekre is, hogy szódával vagy ásványvízzel, hogyan és mihez ajánlott fröccsöt fogyasztani.

Nem rangon aluli egy borszakértő számára, ha a fröccskultúráról kérdezik?

Én nagyon jól érzem magam ebben a témában. Szerintem a fröccskultúra a borkultúra része. A fröccs maga benne van a mindennapjainkban. Nemrég készítettem interjút két nagynevű borásszal, Bock Józseffel és Áts Károllyal. Nekik is a kedvenc nyári italuk a fröccs. Ha a nyári melegben egy nagyon laza fröccsöt iszunk egy pohár bor helyett, akkor már tettünk az egészségünk érdekében.

Az utóbbi években a fröccs ismét divatos lett, mit gondol, miért? Tudatosság is volt ebben a vendéglátósok részéről, hogy elterjesszék a fröccs fogyasztását?

Nem gondolom, hogy ez tudatos lett volna, de az igaz, hogy jobban kezdtünk fókuszálni az egészségtudatosságra. A fröccs pedig kifejezetten segít tartani a mértéket. Gasztronómiai szempontból is izgalmasak lettek a buborékok, ezt mutatja a habzóborok, pezsgők elterjedése. Egy laza fröccsöt inni egy könnyedebb nyári étel mellé gasztronómiailag is rendben van. Fesztiválokon is kifejezetten kedvelt a fröccsözés.

A legenda szerint 1842-ben Jedlik Ányos készítette az első fröccsöt, a nevét pedig Vörösmarty Mihály alkotta meg. Mennyi lehet ebből igaz?

Az, hogy a borhoz vizet, a vízhez bort adnak, nem új keletű dolog. Ez régóta része az emberek történetének. Amikor még kevésbé volt megbízható a víz tisztasága, sokszor a bor segített higiénikusabbá tenni a vizet, tehát az nem új dolog, hogy a bor és a víz találkozik. Azonban a szódavíz Jedlik Ányoshoz kapcsolódik, így hihetőnek tűnik, hogy ő volt az, aki először próbálta ki a buborékos vizet a borral, és a kombináció magáért beszélt.

Ami a névadást illeti, szerintem telitalálat: benne van a csobbanás, a frissesség, számomra hihető, hogy Vörösmarty a fröccs névadója. Ami viszont biztos, hogy azon a fröccsözésen, amikor a név született szívesen ott lettem volna.

Itt Pozsonyban, ahol én élek, ugyan ismerik a fröccsöt, de nem elterjedt. A magyarlakta vidékeken kívül még vannak helyek, ahol különösen népszerű a fröccs?

Az osztrákoknál is népszerű. Most borkoktél néven kezdett más helyeken is divatba jönni. Ha megnézzük, a Hugo is egyfajta fröccs. Nálunk is vannak olyan italok, mint a macifröccs, amibe málnaszörpöt, egyéb dolgokat teszünk.

Magyarországon hogyan válhatott ilyen népszerűvé a fröccs?

A praktikus részéből indulok ki. A nagyszüleim szintén fröccsöztek. A mindennapok része volt a bor, és amikor kint dolgoztak a melegben, a bor magában, tisztán, túl erős lett volna. Praktikus volt a fröccs, hiszen jóízű is volt, laza, és beleillett a mindennapok mértékletességébe. Ez azóta sem változott.

A külföldieket néha sokkolja, hogy a magyarok szódával isszák a bort, ön hogyan szokott reagálni, amikor találkozik ilyen esetekkel?

Én azt gondolom,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Borászat

Gasztronómia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak