Napunk

Pellegrininek választania kell majd a következetesség és a szavazói Fico-barátsága között

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

A Hlas kihagyhatatlan koalíciós partner, a párt szavazói számára a Smer lenne a legelfogadhatóbb koalíciós partner. A PS meglepően elutasított a többi párt szavazói között, az SaS szavazónak negyede nem látna problémát abban, ha a Republika benne lenne a kormányban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Peter Pellegrini pártja hosszú időn keresztül vezette a felméréseket, idén azonban a Smer, az élén a rendkívül energikus Ficóval leszorította a második helyre, az Ipsos legutóbbi felmérése szerint pedig már a PS is megelőzte a Hlast.

Ezzel együtt is Pellegriniék lehetnek a királycsinálók: a Hlasnak van a legnagyobb koalíciós potenciálja, nemcsak a politikusok nyilatkozatai alapján, hanem általában a választópolgárok szerint is.

Az Ipsos és a Denník N a legutóbbi felmérésben nemcsak a preferenciákat vizsgálta, hanem arra is rákérdezett, hogy az egyes pártok szavazói mely más pártokat fogadnának el koalíciós partnernek. Az ebből készült elemzés eredménye: a Hlas a leginkább elfogadható koalíciós partner a választók szerint, a megkérdezettek 41 százaléka jelölte meg Pellegrini pártját.

A második legelfogadhatóbb koalíciós partner a Smer: a választók 39 százaléka látná szívesen az új kormányban Ficóékat. Utánuk a sorrend a következő: 35 százalék számára elfogadható a Sme rodina, 32 százalék számára az SNS, a jelen állás szerint a második legerősebb párt, a PS viszont csak 31 százalék számára elfogadható.

Ami az egyes pártokat illeti: a Hlas a Smer-szavazók kétharmada számára elfogadható koalíciós partner, az SNS szavazóinak fele, a Republika, a Sme rodina és az SaS szavazóinak harmada, de még a PS szavazóinak negyede is így vélekedik. A legkevésbé a KDH és az OĽaNO szavazói fogadnák el Pellegrinit koalíciós partnernek.

Pellegrini dilemmája

A Hlas–Smer-kémia visszafelé is működik: a Hlas szavazóinak 61 százaléka fogadná el koalíciós partnernek Fico pártját, a Republika és az SNS szavazói között ez az arány még magasabb, körülbelül 80 százalék mindkét párt esetében. A Ficóval való együttműködést azonban szinte teljesen elutasítják a PS, az OĽaNO, az SaS szavazói, a Sme rodina szavazóinak negyede, a KDH szavazóinak tizede fogadná el a Smert koalíciós partnernek.

A PS-szel mint koalíciós partnerrel azonban csak az SaS szavazói többségének, három negyedének nem lenne gondja. A Sme rodina szavazóinak

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

KDH

OĽaNO

Progresívne Slovensko

Republika

SaS

Smer

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak