Napunk

Kubala László/Ladislav Kubala: A világutazó focizseni, akit három ország gyászolt (Magyar volt vagy szlovák? 10.)

Kubala László a Barcelona mezében 1953-ban. Forrás - Nationaal Archief Fotocollectie Anefo/wikimedia/cc
Kubala László a Barcelona mezében 1953-ban. Forrás – Nationaal Archief Fotocollectie Anefo/wikimedia/cc

Kubala jobban tudott magyarul, mint szlovákul, de a gyerekeivel már spanyolul beszélt. Ha az identitásáról kérdezték, mindig azt felelte, világutazó.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ez a cikk eredetileg a Napunk és a Denník N Magyar volt vagy szlovák? című magazinjában jelent meg. Előző, Mítoszok a magyarokról/szlovákokról című magazinunk cikkei itt olvashatóak.

Ki az a futballista, aki három ország válogatottjában is szerepelt? Aki gólt lőtt Érsekújvárnak, Galántának és Pöstyénnek – s aztán a Manchester Unitednek, az AC Milannak és a Real Madridnak is? Akit a 20. század legjobb focistájává választottak Barcelonában, s akinek életnagyságú szobra áll a Camp Nou előtt? A helyes válasz: Kubala. A magyaroknak László, a szlovákoknak Ladislav, a spanyoloknak/katalánoknak Ladislao.

De mindenki csak úgy hívta: Laci.

Budapesti szlovák családból indult

Kubala 1927-ben született Budapesten, szlovák családban (apja Turócszentmárton mellől származott, anyai nagyapja pedig csak lengyelül tudott). A magyar főváros nyolcadik kerületében (a nyóckerben) nőtt fel, meglehetősen sanyarú körülmények között, komfort nélküli házban, ahol a WC az udvar végében volt. Iskolai tanulmányait hamar abbahagyta, inkább a grundon focizott. Volt hozzá tehetsége, és 17 évesen a Ferencváros játékosa lett.

A második világháború után, amikor Magyarországon a hiperinfláció következtében naponta megduplázódtak az árak, Kubala a jobb élet reményében Pozsonyba költözött, hogy az SK Bratislava csapatát erősítse. Szlovákul nem beszélt túl jól, de felmenőinek köszönhetően hamar megkapta az állampolgárságot, és bekerült a csehszlovák válogatottba is, sőt volt olyan válogatott meccs (Ausztria–Csehszlovákia), amelyen Kubala volt az egyetlen „szlovák” a csehszlovák csapatban.

Pozsonyban végül nem egész két évet töltött, de ez az időszak meghatározó volt számára. Ekkor

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar volt vagy szlovák?

Történelem

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak