Napunk

Mindenkinek feltűnt Putyin gyengesége. Prigozsin megmutatta, hogy a vénember ideje már lejárt, mondja egy orosz ellenzéki politikus

Dmitrij Gudkov. Fotó - Flickr/Gorodskije Projekty, CC BY-SA 2.0
Dmitrij Gudkov. Fotó – Flickr/Gorodskije Projekty, CC BY-SA 2.0

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Dmitrij Gudkov az oroszországi ellenzék egyik legismertebb arca, az utolsó független képviselők közé tartozott a Dumában. Most Bulgáriában él, száműzetésben, és az orosz háborúellenes bizottság tagja.

Az interjúban beszél arról, hogy a Nyugat eltávolíthatja-e Putyint, Prigozsin puccsa milyen hatással van az orosz rendszerre, és hogy véget érhet-e a háború anélkül, hogy lecserélik az ország vezetését.

Sikeres volt a nemrég megrendezett NATO-csúcs Ukrajna számára? Egyrészt azt látjuk, hogy az európai vezetők újabb fegyverszállítmányokat jelentettek be, másrészt Zelenszkij oldaláról számos megjegyzés és fenntartás érkezett.

Amennyire én tudom, Zelenszkijnek nem voltak semmilyen elvárásai. Noha számos kritika elhangzott, de ha realistaként nézzük, akkor ezen a csúcson nem kerülhetett volna sor Ukrajna felvételére, de még egy ütemterv felvázolására sem, mert a Nyugat nincs felkészülve arra, hogy Oroszországgal háborúzzon.

Kész támogatni Ukrajnát, arra azonban nem, hogy közvetlenül részt vegyen ebben a háborúban. Nem tudni, mikor ér véget a háború, ezért nem hozhattak semmilyen hasonló döntést.

De miért volt sikeres a csúcstalálkozó Ukrajna számára, ha eltekintünk a kritikáktól és érzelmektől? Azért, mert az Ukrajnának nyújtott támogatás most már intézményesült. Míg korábban ez az egyes országok döntése volt, ahol mindenki úgy segített, ahogy tudott – pénzzel, fegyverekkel – most már minden törvényesített kapcsolaton belül történik.

Lényegében létrejött a NATO-Ukrajna csoport, amelynek van valamilyen hivatalos bürokratikus státusza. Ez azt jelenti, hogy a döntéseket gyorsabban fogják meghozni, függetlenül attól, hogy valamelyik országban milyen választások lesznek. Tehát ez egy egyértelmű álláspont, amely valószínűleg nem fog változni. A nyugati bürokratikus gépezetnek hosszú időbe telik, mire beindul, de aztán egyértelműen, a terv szerint működik. És ezt nagyon nehéz lesz visszafordítani.

Tehát a gépezet már beindult?

Igen, már mozgásban van.

Svédországnak azonban sikerült csatlakoznia a NATO-hoz. Hatással lesz ez a háború lefolyására vagy csak felbőszíti Putyint?

Először is ez előrelátható volt, másodszor pedig az orosz elit számolt ezzel. Ez a döntés aligha lesz hatással a háborúra, de felhasználható Putyin ellen.

Petr Pavel cseh köztársasági elnök Vilniusban kijelentette, hogy a jövőbeli tárgyalások az ukrán hadsereg ez év végéig elért eredményétől függenek. Egyetért vele?

Nem látok semmilyen teret tárgyalásra.

Úgy értem, hogy bírnak-e valamilyen különleges jelentőséggel azok az eseményeknek, amelyek az év végéig fognak történni.

Véleményem szerint minden esemény fontos lesz. Hiszen mi nem tudjuk, mikor ér véget ez a háború, és az utolsó pillanatig azt sem fogjuk tudni, mikor kerül rendszerváltásra Oroszországban. Erre sor kerülhet a háború hatására, de más okokból is. Prigozsin pedig megmutatta nekünk, hogy ez tényleg lehetséges.

Úgy vélem, hogy az, ami Oroszországban történt, csak a kezdet. Az ellentmondások egyre nagyobbak, az orosz államiság alapjain repedés keletkezett, amely egyre csak tágul. Idén vagy jövőre bármi megtörténhet, nem tudom, mikor.

Szeretném felhívni a figyelmet Garri Kaszparov kijelentésére is, aki Vilniusban azt mondta, hogy a háború kirobbantása miatt az oroszokat még évekig bűnözőknek fogják tartani. Egyetért ezzel?

Nem tagadom, hogy valamilyen szinten mindannyian felelősséggel tartozunk, akár tetszik, akár nem, függetlenül attól, hogy ki a hibás, ki harcolt a rendszer ellen. Igen, Kaszparovnak bizonyos mértékig igaza van, még ha általában véve nem is osztom azt a nézetet, hogy az embereket az útlevelük alapján kell büntetni.

Ha európai normákat szeretnénk, akkor össze kellene állítanunk a háborús bűnösök és a háborús bűnrészesek listáját – ezt már régóta mondogatom. A többieket pedig aszerint kellene felelősségre vonni, hogy mit követtek el. Nem érzem magam bűnözőnek, de azt igen, hogy felelős vagyok. A 2014-es háború első napjai óta harcoltam a rezsim ellen, még ha nem is túl sok sikerrel.

Részt vettem a békefelvonulásokon, és nem szavaztam meg a Krím annektálását, ezért nem tartom magam bűnözőnek. De megértem, hogy amíg tart a háború, addig ez alól a felelősség alól nem bújhatunk ki.

Fotó N – Tomáš Benedikovič

Zelenszkij a NATO-csúcs előtt európai vezetőkkel találkozott. Közülük sokan tettek fontos kijelentéseket, de a propagandisták reakciói alapján, az Erdogané keltette a legnagyobb felháborodást. Miért vált ki nagyobb közfelháborodást az Azov ezred parancsnokainak átadása, mint a kazettás bombák átadása Ukrajnának?

Mert megalázó volt a rezsim számára, hogy ezt épp Erdogan tette, akit noha nem tekintettek szövetségesnek, de egy olyan politikusnak, akivel Putyinnak tárgyalnia kellett. Megalázásnak tekintették, ami érthető, hiszen Putyint azelőtt már Prigozsin is megalázta. És mivel ezt nem követte reakció, azt lehet leszűrni, hogy Putyin gyenge és megalázható.

Erdogan a saját érdekeit fogja nézni, nem Putyinét, és amikor megéri neki a Nyugattal barátkozni és tárgyalni, akkor ezt anélkül is megfogja tenni, hogy Putyinra gondolna, aki nem más, mint egy béna kacsa (az angol lame duck kifejezésből, amely egy erejét vesztett politikust jelöl, nem sokkal a távozás előtt -a szerk. megj.).

Milyen hatással van Prigozsin parádézása a Putyin-rendszerre?

Putyin rendszerén kezdenek megjelenni a repedések. Ez az első alkalom, hogy Putyin képtelen volt döntőbíróként fellépni a különböző klánok között, miatta gyakorlatilag eljutottak a vérontásig .

Volt már itt háború az állampolgárok között tankokkal, légvédelemmel és repülőgépekkel. Két várost elfoglalni, és Moszkva ellen indulni korábban teljesen elképzelhetetlen volt. A legfontosabb azonban, hogy mindenki látta, hogy az emberek nem siettek Putyin támogatására. Hol van az a 146%-os támogatása, amit ő maga rajzolt meg?

Prigozsinhoz eddig még senki sem csatlakozott, de még csak az elején vagyunk. Az első alkalommal megijedtek, másodszorra talán már nem fognak félni. A kulcsszereplők közötti ellentétek nem szűntek meg, Putyin már nem képes kezelni ezeket a konfliktusokat, így tovább fognak nőni. Szerintem az elitből sokan azt gondolják, hogy a vénembert már leírták.

Putyint már rég leírták. Az emberek reakciójáról beszélt, másrészt viszont láthatjuk, hogy Putyinra hősként tekintenek, mert hősiesen elnyomta a lázadást. Nem gondolja azt, hogy a propagandának köszönhetőén, mely Putyint élteti, az emberek még jobban támogatják?

Most arra kényszerít, hogy a propagandával polemizáljak.

Azzal semmi értelme harcba szállni. 

A propaganda mondhat bármit. A propaganda szerint Putyin a legnagyobb hős.

És az emberek szerint?

Az emberek látták, hogy Putyin nem ura a helyzetnek, hogy valaki más veszi át az irányítást a régiók felett. És ennek sokan örültek is, mert nem szeretik Moszkvát és a Kremlt. Ez meggyengítette Putyint, mert az elitek látták, hogy szégyenszemre és gyáván elrepült, és azt is, hogy elég 10-20 ezer katona a hatalom átvételéhez.

Igen, Putyin elsimította a konfliktust. De hogyan? Úgy, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kreml

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Vlagyimir Putyin

Wagner-lázadás/Jevgenyij Prigozsin

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak