Napunk

Jedlik Ányos/Štefan Anián Jedlík: A feltaláló zseni, aki nem hitt önmagában (Magyar volt vagy szlovák? 6.)

Jedlik Ányos Rusz Károly metszetén. Forrás - Wiki Commons
Jedlik Ányos Rusz Károly metszetén. Forrás – Wiki Commons

Jedlik azért nem lépett ki a világ elé az elektromotorral vagy más találmányaival, mert attól tartott, nem lesz elég eredeti. Többször csalódnia kellett, amikor elszigeteltségében kitalált valamit, ám később kiderült, mások már megelőzték őt. Így aztán olyan találmányairól is hallgatott, amelyekkel ő előzte meg a világot.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ez a cikk eredetileg a Napunk és a Denník N Magyar volt vagy szlovák? című magazinjában jelent meg. Előző, Mítoszok a magyarokról/szlovákokról című magazinunk cikkei itt olvashatóak.

A Szímő nevű dél-szlovákiai, 70 százalékban magyarok lakta falucska ma akár világhírű is lehetne. Abban, hogy nem lett az, benne van a közép-kelet-európai térség elszigeteltségének átka, de egy személyes történet különös árnyalatai is.

Jedlik Ányos (1800–1895) hiába előzte meg évekkel Werner Siemenst a dinamó feltalálásával, hiába épített elektromotort és akkumulátort elsőként a világon, vagy kezdett szikvizet gyártani és árusítani, sem világhírű, sem gazdag nem lett. A története pedig ezért is egy jellegzetesen közép-kelet-európai (és szlovák–magyar) történet.

Tutajos ősök

A szlovák történelmi emlékezet mintha kissé zavarban lenne Jedlik Ányossal kapcsolatban, akinek a magyar tudománytörténetben szilárd helye van. A mai Szlovákia területén született, és egy ideig itt is tanult és tanított, ám mégsem lett része a szlovák történelmi pantheonnak.

Az Érsekújvári járásban fekvő Szímőn született 1800-ban, egy minden jel szerint magyar identitású családban. Azt viszont a magyar források sem tagadják, hogy Jedlik István, ahogy a feltalálót eredetileg hívták (az Ányos nevet bencés szerzetesként vette fel), apai ágon szlovák származású volt. Jedlikék más szlovák családokkal együtt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar volt vagy szlovák?

Történelem

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak